FOTOD ⟩ Kaitseväe demineerijad leidsid Lääne-Virumaal tuhat lõhkekeha

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy

Kaitseväe demineerijad leidsid eile Lääne-Virumaal Äntu järvede lähedal planeeritud alade puhastamise käigus 1000 lõhkekeha. Ühepäevasest harjutusest võttis osa 15 erialaspetsialisti.

«Tahtsin kontrollida vana legendi, mille kohaselt olid sellel alal II maailmasõja ajal sakslaste laskemoonalaod. Hiljem Nõukogude Liidu okupatsiooni ajal maeti sealt kokku korjatud lahingumoon maha. Mõni aeg tagasi käisin seal luurel ning tuli välja, et midagi seal alal on. Ma aga ei osanud ettegi näha, et me nii palju lõhkekehi sealt ühe päevaga leiame,» ütles kaitseväe demineerimiskeskuse demineerija veebel Mario Maripuu.

«Alustasime töödega eile hommikul poole kümne paiku ning lõpetasime kell neli. Suurem osa meie leidudest on Saksa päritolu mürsud,» lisas Maripuu pressiteate vahendusel.

Puhastatud ala asub riigimaal ning kuigi matkaradu lähedal ei ole, kujutasid leitud vanad lõhkekehad endast ohtu. «Suurem osa lõhkekehi oli maa all, kuid oli ka neid, mida kattis ainult õhuke samblakiht. Lõviosa leitud mürskudest on jätkuvalt lõhkevõimelised,» ütles veebel Maripuu.

Ühepäevasel harjutusel osales kokku 15 demineerimisspetsialist kaitseväe demineerimiskeskusest, Scoutspataljoni pioneerirühmast ning päästeameti pommigrupi valvemeeskonnast.

Demineerijad tuletavad meelde, et lõhkekeha leides ei tohi seda puudutada. Leiust tuleb minna eemale ning teavitada leiust helistades numbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles