FOTOD Milline kokkuhoid! Superministeerium säras õhtul ereda tähena (3)

Copy

Riigihalduse minister Riina Solman (Isamaa) on pikalt rääkinud, kuidas riigiametid võiksid hakata elektrit kokku hoidma ning on selleks saanud ka suunised. Ent eile õhtul säras superministeerium, kus asuvad ka riigihalduse ministeeriumi ruumid, nagu ere täht keset linna. 

Solman rääkis 15. septembril, et väljatöötamisel on suunised, kuidas avalikes asutustes energiakulutusi vähendada. Näiteks tuleks vähendada fassaadidel ja riigimaanteedel valgustust, samuti vähendada valgustust parklates.

«Monumentide ja valitsushoonete valgustuse väljalülitamine on ka üks võimalus,» rääkis Solman. Meetmete hulka kuulub ka soojast tarbeveest loobumine ühiskasutatavates ruumides.

Avaliku sektori aastane energiasääst võiks olla 14 miljonit eurot

Rahandusministeeriumi tellitud mõjuarvutused näitavad, et tänaste hindade juures oleks avaliku sektori võimalik kokkuhoid elektrienergia kulutustelt ilma olulise elukvaliteedi languseta ligikaudu 14 miljonit eurot aastas.

Riigisektori energiatarbimine kogu energiaportfellis pole küll suur, vaid üks protsent, kuid ka selline kokkuhoid aitaks alandada hindu kõigi tarbijate jaoks. 

Suuniste kohaselt tuleks riigiasutustes alandada ka siseruumide temperatuuri 19 kuni 21 kraadile ning kui hoonet ei kasutata, on võimalik langetada temperatuur 14 kraadini. Lisaks on antud soovitus alandada ka elektriga soojendatava kätepesuvee temperatuuri. 

Avalike monumentide ja hoonete fassaadide dekoratiivvalgustus soovitatakse välja lülitada ajavahemikus kell 23–7. 

Valitsus plaanib riigiasutustele eraldada kaks miljonit eurot, et kõik saaks läbi viia küttesüsteemide ekspertiisi ja leida parimad võimalused energia kokkuhoiuks või energia raiskamise likvideerimiseks.

Tallinna Tehnikaülikooli ekspertide hinnangul on lihtsate ja kiirete meetmetega võimalik saavutada 10–15-protsendine kokkuhoid paljudes riigiasutustes, mõnel puhul oleks kokkuhoid isegi kuni 30 protsenti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles