SÕLMKÜSIMUS ⟩ Kuidas venekeelsed lasteaiad eestikeelseks saada? (1)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Lasteaias. Pilt on illustratiivne
Lasteaias. Pilt on illustratiivne Foto: Sander Ilvest

Juba kolmkümmend aastat veninud riikliku hariduse eestikeelseks muutmise kava sai nädalapäevad tagasi haridusministeeriumist uue tõuke, kui minister Tõnis Lukas (Isamaa) saatis kooskõlastusringile seaduseelnõu, mille järgi peab kahe aasta pärast kasvatus lasteaedades käima vaid eesti keeles.

Üleminekut toetatakse pedagoogide koolitus- ja motivatsiooniprogrammiga, mille kohaselt on Ida-Virumaa lasteaiaõpetaja palga alammäär 1,3 korda suurem. Sama võrra suurem hakkab olema ka sinna suunduja lähtetoetus. Lisaks suurendatakse ülikoolides õpetajakoolituse õppekohtade arvu ning pakutakse paindlikke võimalusi pedagoogi täiendõppeks.

Tallinnas Mustamäel asuva venekeelse lasteaia Delfiin õppealajuhataja Ly Koger ütleb, et meetmed on kõik väga head ja oleksid pidanud juba ammu kasutusel olema.

«Õpetajakoolituse kohtade arvu võib ju suurendada, aga kas need inimesed pärast ülikooli lõpetamist ka lasteaeda tööle lähevad? Meil on Tallinna Ülikooli tudengid käinud praktikal ja kui ma neilt küsisin, kes teist viiest pärast lõpetamist ka lasteaeda tööle lähevad, siis ainult üks! Töö on raske ja mida see endast kujutab, saavad nad aru alles praktikal olles,» arvab Koger

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles