Raimond Kaljulaid: Putinil ei ole mitte midagi käegakatsutavat ette kanda (1)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Raimond Kaljulaid.
Raimond Kaljulaid. Foto: Jaan Vanaaseme

«Minu meelest tõlgendab suur osa välismeediast, aga kahjuks ka osa Eesti ajakirjandusest president Putini kõnet liiga lihtsustatult, süveneda palju ei viitsita,» kirjutas riigikaitsekomisjoni liige Raimond Kaljulaid (SDE) oma Facebooki lehel. 

«Ikka ja jälle kordub ka narratiiv, et Putin ähvardab tuumarelvaga ja nüüd on see oht veel eriti suur, sest saavad käsitleda rünnakuid Donbassile kui otsest rünnet VF territooriumile,» selgitas poliitik ühismeedias. 

Kaljulaidi sõnul on jutud nii-öelda «uuest reaalsusest», mille puhul on Venemaal sisuliselt võimalik teatada, et vallutatud alad on Venemaa territoorium ja seega nende vabastamist Ukraina poolt tõlgendada tungimisena Venemaa territooriumile, kasutada selle kaitseks tuumarelva, täielik jama. «See oli lihtsalt PR-sündmus, kus prooviti oma ühiskonda natukenegi turgutada, anda neile mingigi võit kuigi Putinil ei ole mitte midagi käegakatsutavat ette kanda,» leidis Kaljulaid. 

Poliitik kinnitas, et Ukraina ja sõja seisukohast ei muutu midagi ja ka venelased ise saavad sellest aru. «Ukraina on selles sõjas suutnud kasutada jõudu ka Krimmis, mida Venemaa samuti üritab käsitleda oma territooriumina ja midagi väga erilist pole sellele järgnenud. Venemaa sõjaväe suutlikus sellest Putini kõnest ei parane, reaalselt mitte midagi ju ei muutu.»

Kaljulaid lisas postituses, et ka tuumarelva kasutamiseks ei vaja Putin  uut õigustust. «Ta võib neid relvi kasutada ja valetada põhjuste kohta nagu ta seni on valetanud kogu selle sõja põhjuste kohta. Selles mängus on otsutatavam see, mida ameeriklased talle on selle kohta öelnud ja mõista andnud, millised on tagajärjed,» sõnas poliitik. 

Vene poliitikud on loppis

Kaljulaidi hinnangul oli tänase päeva sündmuste juures ainsaks uudisväärtuslikuks faktiks see, kui heitunud nägid välja suur osa Venemaa nn poliitilisest eliidist. «Putin ise oli muide isegi enda kohta täitsa heas vormis ja mõned pistrikud suutsid etendada natuke ka otsustavust (hr Patrušev näiteks), aga ülejäänud publik oli ikka loppis, mis loppis. Medvedev nägi välja, nagu oleks ta nädalaid joonud ja siis kellegi poolt kohale talutatud ja istuma pandud. Matvijenko nägi välja, nagu hakkaks ta kohe nutma või minestaks,» kirjeldas ta nähtut.

Kaljulaid jäi seisukohale, et maailma avalikkus teeb Ukrainale karuteene kui tänast üritust käsitletakse kui mingit panuste tõstmist või jõu näitamist. «Selle seltskonna kehakeelest ja olekust peaksime välja lugema, et praegu on aeg anda sõjaliselt Ukrainale, mis nad küsivad ja aidata neil lähimal ajal nii palju edu saavutada rindel kui vähegi võimalik, sest paistab, et aeg on soodne. Kremlis on meeleolud selgelt kehvad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles