REPORTAAŽ ⟩ Nõmme talu õunamahlategu (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Ann Puusepa sõnul on mahlategu võimalus neile, kel sügisel palju õunu, mida ise ära süüa ei jõua ja mis ära visatakse – see on aga toidu raiskamine.
Ann Puusepa sõnul on mahlategu võimalus neile, kel sügisel palju õunu, mida ise ära süüa ei jõua ja mis ära visatakse – see on aga toidu raiskamine. Foto: Sander Ilvest

Harjumaal Kose vallas Tammiku külas, kohalikus Nõiavallas Tuhala nõiakaevu lähistel asub enam kui saja-aastane Nõmme talu, endine mõisaaegne kõrtsukoht, mille aia taga paistavad silma suured õunakuhjad ning levib meeldiv õunte aroom. Kui mööda ei kiirusta ja jääd aia äärde seisma, siis on kuulda ka õunapurustaja ja mahlapressi müra ning näha noort naist selle juures toimetamas. Koduvalvurid, koerad Bella ja Lotte, üks karvasem kui teine, annavad perenaisele märku, et keegi on aia taga.

Ann Puusepal on küll tulised tööpäevad, kuid ta leiab siiski paarkümmend minutit, et Postimehele oma õunamahlateost rääkida. Kui nad abikaasa Linnariga selle talu kaheksa aasta eest ostsid, siis avastasid esimesel õunaajal, et nende kuus õunapuud kannavad ohtralt õunu, kuid nad polnud suureks saagiks alguses valmis.

Ann kirjeldab tolleaegset otsustamist: «Moosiks ei jõua ju keeta kuut õunapuutäit õunu! Otsisime, kas on kusagil mahlapressimise teenust, kuid ei leidnud. Siis ostsime ise nõukaaegsed tungrauaga pakkpressi ja õunapurustaja ja nii see hakkas!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles