FOTOD ⟩ Kallas tunnustas Soome presidenti otsuse eest sulgeda piir Vene turistidele

Postimees
Copy

Peaminister kaja Kallas võttis täna Toompeal Stenbocki majas vastu Eestisse visiidile tulnud Soome presidendi Sauli Niinistö. Kohtumisel tunnustas Kallas Soomet otsuse eest sulgeda piir Vene turistidele.

Kallase sõnul pole Eesti ja Soome ühine julgeolek olnud kunagi varem nii oluline, kui see on täna, kus Venemaa üritab annekteerida Ukrainale kuuluvaid alasid ja ähvardab kogu maailma.

«Peame tegema kõik selleks, et see sõda lõpeks, Venemaa naaseks oma piiridesse ning kurjategijad saaksid vastutusele võetud. Oleme juba teinud väga palju, kuid peame tegema veelgi enam ja minema lõpuni välja – võiduni, mille defineerib Ukraina. Ukraina edu lahinguväljal näitab, et oleme õigel teel ja peame oma sõjalist, majanduslikku ja moraalset toetust Ukrainale kasvatama. Ukraina poolt vabastatud alade õudused paljastavad Vene okupatsiooni näo. Tõendid vabastatud aladelt nagu Izjumi linnast kinnitavad, et Vene okupatsiooni alla jäävate inimeste vastu jätkuvad veelgi suuremad kuriteod ja õudused,» ütles Kallas.

Ta märkis, et Eesti ja Soome ühine LNG-ujuvterminal on oluline verstapost varustuskindluse tagamiseks.

«Mul on hea meel, et oleme Soomega samal meelel, et energia säästmine ja mõistlik tarbimine aitab meid läbi talve, viib lähemale kliimaeesmärkide saavutamisele ning kasutame sarnaseid meetmeid tarbimise vähendamiseks. See on oluline, kuna oleme ühisel energiaturul ja meritsi ühendatud,» märkis peaminister.

Kallase sõnul näitavad ka hiljutised Nordstreami plahvatused seda, kui oluline on piirkondlik koostöö nii energiajulgeoleku kui ka laiemalt julgeoleku tagamiseks.

«Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga Läänemere piirkonna ja kogu Alliassi julgeolekut ja kaitsevõimet olulisel määral. Varsti hakkame koos istuma liitlastena ühe laua taga. Soome oli meile kaitsevõime ülesehitamisel oluliseks toeks pärast taasiseseisvumist. Nüüd on Eesti valmis jagama enda kogemusi, et tagada Soome ja Rootsi võimalikult kiire lõimumine NATO-ga,» ütles Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles