Tallinnas Lasnamäel algab neljapäeval rotitõrje (1)

BNS
Copy
Rotid.
Rotid. Foto: Shutterstock

Tallinnas Lasnamäel Meeliku, Vormsi ja Paasiku kandis algab neljapäeval rotitõrje.

«Meie poole on pöördunud mitmed elanikud murega, et mõnedel aladel on palju rotte,» ütles linnaosa vanem Julianna Jurtšenko. «Rotid on küll osa meie faunast, kuid kui nende populatsioon muutub liiga suureks ja elanike jaoks häirivaks, siis paraku tuleb võtta ette karmimaid meetmeid, mida me ka teeme.»

Ta lisas, et rotitõrjeks on valitud maksimaalselt turvaline meetod, kuid elanikud peaksid siiski ise ka olema mõnda aega tähelepanelikumad, eriti lemmikloomadega jalutades.

Deratiseerimine toimub alates neljapäevast Meeliku piirkonnas, Vormsi rohealal ning Paasiku rohealal, kaasa arvatud mänguväljakutel. Aladele paigaldatakse tõrjekastid ja muud vahendid, need on märgistatud ilmastikukindla infolehega, et välistada mürgi sattumist loomade või inimeste kätte.

Deratiseerimist korraldatakse eeskätt ohutuse tagamiseks. Kuna rotid toituvad prügikastide ümbruses või ka kompostihunnikutes leiduvatest toidujääkidest, levitavad nad hulgaliselt haigusi, näiteks leptospirroosi, salmonelloosi, kolibakterioosi, Welli tõbe ja tuberkuloosi, ka võivad nad inimestele edasi kanda teisi parasiite: kirpe ja puuke ning muid ebameeldivaid putukaid. Kui rotid satuvad elektrijuhtmeid närima, võivad nad põhjustada isegi tulekahju. Rääkimata sellest, et nakatavad hirmsate haigustega ka pere lemmikloomi.

Kõige parem viis rottide vastu on siiski ennetus. Rottide arvukus on sageli seotud inimtegevusega. Mida vähem on prügi tänavatel, lahtiseid ja auklikke prügikonteinereid, seda vähem tõenäoline on, et rotid asuvad sellesse kohta elama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles