Marko Mihkelson: plahvatused Kertši sillal on Ukrainale suur sõjaline võit (3)

Copy
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (RE) sõnas Postimehele, et Kertši silla operatsioon on Ukrainale väga suur moraalne, sümboolne ja kindlasti ka sõjaline võit.

Mihkelson ütles Postimehele, et Kertši sillale suunati pilgud niipea, kui Musta mere laevastiku lipulaev «Moskva» ukrainlaste poolt põhja lasti. «Isegi Ukraina postiteenistusel oli margikavand juba valmis. Putini sünnipäeva lõppakordiks olid plahvatused Kertši sillal eriti magus uudis oma vabaduse eest võitlevale Ukrainale ja kõigile tema toetajatele,» sõnas Mihkelson. Samas toonitas, ta et Venemaad ei tohi alahinnata ning võidueufooriat tuleb taltsutada.


Tema sõnul on mitmete rahvusvaheliste ekspertide hinnangul tegemist lähiajaloo ühe kõige muljetavaldavama sabotaažirünnakuga. «Venemaa hirmutas maailma Nord Streami torujuhtmete juures, kuid sai ise kordades suurema vastulöögi. Seda kahel põhjusel. Esiteks kuulutati Venemaal veel hiljuti, et Kertši sild on kaitstud igasuguse rünnaku eest. Nagu nüüd selgus, siis ega ole küll. Venemaa kõige suurema sümboltähendusega taristu lendas kogu maailma silme all vastu taevast. Teiseks sümboliseerib Kertši silla varing plahvatuses kogu Putini Venemaa impeeriumiihaluse krahhi,» lisas ta.

Ajutiselt okupeeritud Krimmi poolsaar koos Sevastoopoli ja Kertši sillaga sümboliseerivad Mihkelsoni sõnul kõige eredamalt Putini Venemaa tahet taastada kunagise Vene impeeriumi hiilgus piire jõuga nihutades. «Krimmi vallutamine 2014. aasta veebruaris käis valutult ning lõi paljudes venemaalastes ettekujutuse, et on vaid aja küsimus, millal Putin impeeriumi taastab. Võiduka marsi ja vastupanuta. Nii mindi ka 24. veebruaril 2022 Kiievi suunas, sest usuti võiduparaadi võimalikkusse. Ukrainlaste vapper vastupanu ja edukas vastupealetung koos Kertši silla purustamisega tõendavad aga seda, et kurjuse impeeriumil on olemas vääriline vastasjõud.»
 

«Plahvatused Kertši sillal tõstavad ukrainlaste võitlusmoraali, tekitavad hirmu ja paanikat okupantides ning võimendavad Ukraina võidu võimalikkust ka nende silmis, kes selles veel kahtlevad. Liikluse peatumine Kertši sillal raskendab Venemaal oluliselt lisavägede koondamist Hersoni suunal, mis omakorda aitab ukrainlastel jätkata edukat pealetungi Hersoni vabastamiseks ja mine tea, ehk ka näiteks Melitopoli-Berdjanski suunal uue rünnaku alustamist,» arutles Mihkelson.

Silla plahvatused on Mihkelsoni hinnangul sedavõrd võimsa mõjuga, et ühelgi Vene propagandistil pole lihtne kaotust seletada. See toob endaga kaasa kättemaksuähvardusi kuni tuumalöögini välja. «Aga selles pole midagi uut. Pigem süvendab see võimalikke pingeid Kremlis ja selle ümber, rünnaku alla võivad korraga sattuda nii sõjaväe kui eriteenistuse juhid, kes ei suutnud plahvatusi ära hoida,» sõnas ta.

«Igatahes on initsiatiiv selles sõjas ukrainlaste käes, kelle eesmärgis pole kahtlust – kodumaa vabastamine okupantidest. Kertši plahvatused tõid võidupäeva lähemale.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles