GALERII ⟩ Pärnus kuulutati välja aasta õpetajad (2)

Postimees
Copy

Täna Pärnu Kontserdimajas toimunud kümnendal aasta õpetaja galal kuulutati välja aasta õpetaja konkursi laureaadid 12 kategoorias ning tehti teatavaks riikliku haridustöötaja elutööpreemia saaja. Selle aasta elutööpreemia omistati Nõmme huvikooli kaberingi õpetajale Heinar Jahule.

Elutööpreemia andis üle vabariigi president Alar Karis, kes preemia üleandmisele eelnenud lühikeses tervituses võrdles õpetajat ja klassiruumi orkestriga. «Paljud teist on siin saalis just seepärast, et olete leidnud noodivõtme, mis paneb õpilaste hinged ühiselt helisema ja annab neile eluks kaasa mitte ainult teadmised, vaid ka uudishimu ja tervikliku maailmanägemise oskuse, mõtte- ja tundetarkuse. Hariduse kvaliteet, üheskoos meie igaühe lastetoaga, annab kammertooni ka kogu riigile ja rahvale,» ütles president.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul on õpetajate töö ühiskonnas väärtustatud ja tänu avaldamisega ei maksa oodata. «Me saame tänada kohe, nii ühiskonnana kui ka õpilastena, kohe siis kui õpetaja on koolis. Tänased auhinnasaajad on siinsele konkursile esitatud kirjade järgi uudishimulikud, teistega arvestavad ja põhjalikud. Te olete kui kindlus, kellele õpilane võib loota, te olete eeskujud. Kelleltki ei nõuta nii palju kui õpetajalt ja kellelegi teisele ei usaldata nii palju kui õpetajale – teile on usaldatud meie lapsed,» ütles minister Tõnis Lukas laureaatide väljakuulutamisele eelnenud kõnes.

Aasta õpetaja 2022 laureaadid on:

  • Aasta lasteaiaõpetaja - Jelena Botškova, Narva Lasteaed Tareke
  • Aasta klassiõpetaja - Kaja Kivisikk, Tartu Descartes’i Kool
  • Aasta klassijuhataja - Indrek Peil, Saaremaa Gümnaasium
  • Aasta põhikooli aineõpetaja - Piia Haab, Aruküla Põhikool
  • Aasta gümnaasiumiõpetaja - Reesi Kuslap, Viimsi Gümnaasium
  • Aasta kutseõpetaja - Siim Soonsein, Tartu Kunstikool
  • Aasta huvialaõpetaja - Sander Tamm, Tartu Karlova Kool ja Tartu I Muusikakool
  • Aasta tugispetsialist - Kaja Plado, Tartu Hiie Kool
  • Aasta õppejõud - Triin Vihalemm, Tartu Ülikool
  • Aasta õppeasutuse juht - Hiie Asser, Tartu Annelinna Gümnaasium
  • Aasta hariduse sõber - Märt Lume, Futuclass kaasasutaja ja start-up ettevõtja
  • Aasta haridustegu - Welcome, Ukrainians! Eesti Kunstiakadeemia kiirreaktsioon Ukraina üliõpilastele kunstiõppe pakkujana ja rahvusvahelise koostöö käivitajana
  • Riiklik haridustöötaja elutööpreemia - Heinar Jahu, Nõmme Huvikooli kabeõpetaja

Kõik laureaadid said traditsiooniliselt auhinnaks väikese Joosepi kuju, kes hoiab käes maakera, mis sümboliseerib kogu maailma teadmisi. Läbi teadmiste on kogu maailm meie jaoks avatud ja vaid käeulatuse kaugusel.

Kõikide kategooriate laureaadid pälvisid aastapreemiana 10 000 eurot, elutööpreemia laureaadi preemiasummaks on 65 000 eurot. Rahalise preemiaga, mille suuruseks on 3000 eurot, tunnustati ka kõikide kategooriate nominente.

Aasta õpetaja konkurss algas kevadel, mil kandidaate said esitada kõik soovijad. Kokku esitati üle 1500 kandidaadi. Järgnevalt asusid tööle piirkondlikud komisjonid ja kõrghariduskomisjon ning arutelude tulemusel jõudis finalistidena riiklikule tasandile üle 200 õpetaja ja haridustöötaja. Nende seast valis riiklik komisjon välja igas kategoorias kolm nominenti. Preemiate määramise otsustas vabariigi valitsus.

Tunnustussündmuse eestvedajad on haridus- ja teadusministeerium ning Eesti Haridustöötajate Liit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles