VATEK: igal aastal jääb Eestis 200 000 inimest vaimse tervise abita

Postimees
Copy
Enesetappude tagajärjel surnutest on 80 protsenti mehed.
Enesetappude tagajärjel surnutest on 80 protsenti mehed. Foto: Liis Treimann

Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon (VATEK) tõdes esmaspäevasel vaimse tervise päeval, et praegu kogeb iga neljas inimene aasta jooksul vaimse tervise probleeme ning igal aastal jääb Eestis 200 000 inimest vajaliku vaimse tervise abita.

VATEK-i juhi Ott Oja sõnul on vaimse tervise raskused eelkõige noorte seas tõusuteel ning vaimse tervise süsteemi korraldus ei võimalda seda piisavalt leevendada. Näiteks depressiooniriskis on eelkõige noored ja vanaemaealised, kuid diagnoosini jõuavad enim keskealised ning siingi eelkõige naised.

«Proportsionaalselt hukkub Eestis enesetappude tagajärjel 2,5 korda rohkem teismelisi lapsi ja noori kui Euroopa Liidus keskmiselt ning 80 protsenti hukkunutest on mehed. Tegu on surmadega, mida on paljudel juhtudel võimalik ära hoida ja väikese riigina peaksime iga elu eest seisma,» tõdes Oja.

Oja sõnul peaks vaimse tervisega seotud oskuste arendamine olema hariduse loomulik osa: «Eestis on kasutusel mitmeid tõenduspõhiseid vaimse tervise häireid ja riskikäitumist ennetavaid programme, mida on võimalik enama rahastamise korral kiiresti laiendada ja mis katavad erinevaid vanuse-ja sihtrühmasid».

Kuhu pakilise murega pöörduda?

Lasteabi: tel 116 111 (24 h) või lasteabi.ee

Vaimse tervise nõustamise tugiliin: tel 660 4500

Ohvriabi: tel 116 006 (24 h)

Eluliin: iga päev kl 19–07 tel 6558 088

Hingehoid: tel 116 123 (24 h) Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tallinnas: 617 2650 (24 h)

Vaimse tervise portaal Peaasi.ee ja VATEK on koostöös paljude valdkondade ekspertidega koostanud viiest sammust koosneva plaani, mis aitaks säästa inimeste tervist ja elusid. Investeerida tuleb vaimse tervise ennetusse ja vaimse tervise häirete varajasse sekkumisse, viia vaimse tervise teenused erakorralise meditsiini keskustesse ja perearstikeskustesse, täiendada psühhiaatriliste teenuste rahastust ning seirata Eesti inimeste vaimse tervise vajadusi ja sellest lähtuvalt valdkonda juhtida.

Igal aastal jätavad vaimse tervise probleemid Oja sõnul Eesti majandusse kaitse-eelarve suuruse augu. «OECD ja Euroopa Liidu hinnangul kaotab Eesti vaimse tervise probleemide tõttu iga aasta 2,8 protsenti SKT-st, 2021. aasta arvudes tähendab see pea miljardi euro suurust kulu. Just seetõttu peame eriliselt ennetusse panustama ja vaimse tervise kuu sündmused on siin üheks heaks näiteks,» rääkis ta.

«Käimasolev vaimse tervise kuu pakub erakordseid võimalusi osaleda erinevatel tundetarkuse arendamisele pühendatud sündmustel, mis toimuvad VATEKi eestvedamisel oktoobrikuus ja on kõik leitavad kodulehel. Kõik keskkonnas pakutavad sündmused on tõenduspõhised ja VATEKi esindajate poolt eelnevalt heakskiidetud, mis tagab nende usaldusväärsuse. Enamus kuu sündmused on kättesaadavad tasuta.»

Vaimse tervise päev algas koolinoortele suunatud president Alar Karise ja Tartu Ülikooli kaasprofessori Jaan Aru tundetarkuse teemalise e-tunniga «Miks mu tunded mõnikord ajudele käivad».

Karise sõnul on vaimne tervis üks valdkondadest, kus on võimalik inimeste heaolu üsna väikeste pingutustega paremaks muuta. «Alustada saab juba sellest, kui teemat senisest enam teadvustame ja abi ka hõlpsamalt kättesaadavaks muudame. Kui me ei oska ennast hoida, on oht meie inimeste potentsiaal lihtsalt raisku lasta ja seda me väikese riigina endale lubada ei saa,» rääkis president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles