FOTOD Venemaa kohal kärgatas müstiline valgusplahvatus (1)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Taevas Luunjas esmaspäeva varahommikul.
Taevas Luunjas esmaspäeva varahommikul. Foto: Lugeja foto

Eestist, Soomest ja Venemaalt tuli esmaspäeva varahommikul teateid müstilise valgusmängu kohta, mis oli tõenäoliselt seotud Venemaalt startinud raketiga. 

Postimehe lugeja kirjeldas, et nägi esmaspäeva varahommikul mõni minut enne kella kuut Lohkvas, Luunja vallas taevas midagi veidrat. Oli näha valgusmängu, mille lugeja ka fotodele püüdis, mis justkui eredalt valgustatud suitsusamba otsast hiiglaslikuks palliks paisus ja seejärel hajus.

Teateid, fotosid ja videosalvestusi päikesetõusule eelnenud müstilise vaatemängu kohta tuli nii Eestist, Soomest kui Venemaalt Sankt Peterburgist.

«Esmalt tekkis valgusjutt, mis hakkas laienema ja meenutas lõpuks hiiglaslikku õhupalli,» kirjeldas nähtut üks pealtnägija Soomest. «Valgus jäi taevasse hõõguma. Seejärel hakkas kõik tasapisi hägustuma ja pool tundi hiljem oli kadunud.»

Kummaline vaatepilt ei olnud juhuslik loodusnähtus, vaid inimtekkeline. Suure tõenäosusega põhjustas selle esmaspäeva hommikul kell 5.52 Venemaal Arhangelski oblastis paiknevalt Plessetksi kosmodroomilt startinud rakett Sojuz-2.1b navigatsioonisatelliidiga Glonass-K.

Keskkonnaagentuuri juhtivsünoptik Taimi Paljak pakkus aga, et tegemist võib olla nähtusega, mis tekib päikesekiirte peegeldumisel ja murdumisel kõrgemat pilvekihti moodustavatelt jääkristallidelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles