Riik arvab kaitse alt välja neli looduse üksikobjekti

BNS
Copy
Mägiste lühterkuusk.
Mägiste lühterkuusk. Foto: Elmo Riig

Riik arvab kaitse alt välja neli Viljandi maakonnas asuvat looduse üksikobjekti, mis on minetanud oma looduskaitseväärtuse või hävinud.

Koodiorg võeti kaitse alla 1960. aastal kohaliku tähtsusega objektina. Koodioru tehiskoobaste käigud on pikimad Eestis, kuid koopad on varisemisohtlikud ja looduses pole need märgatavad. Nn Mõisaoru alguses vana mõisa abihoone varemete vahel on sisselangenud sissekäik koopasse. Arvestades olukorda arvatakse Koodiorg riikliku kaitse alt välja.

Kullamäe männid ja kadakas on kaitse alla võetud 1959. aastal vabariikliku tähtsusega objektina. 2020. aasta ülevaatusel kasvas alal ligi 20 mändi, kuid kadakast ei ole midagi säilinud, seega loetakse puu hävinuks ja see arvatakse riikliku kaitse alt välja. Männid jäävad edasi kaitse alla.

Mägiste lühterkuusk on kaitse alla võetud Viljandi maakonnavalitsuse 21. augusti 1990. aasta määrusega. Lühterkuusk murdus 2021/2022 aasta talvel. Kuna kuusk on hävinud, arvatakse see riikliku kaitse alt välja.

Rahetsema mänd on kaitse alla võetud 1964. aastal kohaliku tähtsusega objektina. 2020. aasta ülevaatusel oli puu kuivanud, oksad olid murdunud või muutunud murdumisohtlikuks. Puu loeti hävinuks ja selle eemaldamiseks anti maaomanikule luba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles