Toimetulekutoetuse saajate arv on Tallinnas kasvanud ligi sada protsenti (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna abilinnapea Betina Beškina.
Tallinna abilinnapea Betina Beškina. Foto: Tallinn.ee

Tallinnas on toimetulekutoetuse saajate arv tänavu esimese poole aastaga kasvanud 98 protsenti.

«Praeguseks oleme Tallinnas kaheksa kuuga välja maksnud rohkem toimetulekutoetust, kui terve eelmise aasta jooksul, 8,7 miljonit eurot. Keskmise toetuse summa on suurenenud 390 euroni. Tavaliselt on see olnud 300 ringis. Rahuldatud on kaheksa kuuga 22 000 taotlust. Kui eelmise aasta jooksul said toimetulekutoetust 2323 peret, siis selle aasta kaheksa kuuga on toetust saanud juba üle 7000 leibkonna,» rääkis abilinnapea Betina Beškina.

Abivajajaid on tema sõnul tegelikult kindlasti rohkem ja nende arv kasvab. «Sellepärast oleme seisukohal, et toimetulekupiiri peaks üle vaatama. Oleme pöördunud sotsiaalkaitseministri Signe Riisalo poole palvega üle vaadata praeguse toimetulekupiiri vastavus majandusolukorrale,» lausus Beškina.

Ta selgitas, et toimetulekutoetus koosneb kahest komponendist. Üks on toimetuleku piir, mida riik suvel tõstis ja mis on tänaseks 200 eurot esimese täiskasvanu puhul. Igale järgmisele täiskasvanud pereliikmele on mõeldud sellest 80 protsenti ehk 160 eurot. Laste puhul on 240 eurot iga lapse kohta kuus.

Teine komponent on eluasemekulude piirmäärad, mille kehtestavad kohalikud omavalitsused ise vastavalt sellele, mis hinnad on eluasemeturul või mis hinnaga pakutakse kütet ja teisi kommunaalteenuseid.

«Tallinn vaatas eluasemekulude piirmäärad üle eelmise aasta novembris ja korrigeeris neid vastavalt turu olukorrale. Aga nüüd on majandusolukord jälle muutunud, tarbijahinnaindeks drastiliselt kasvanud ja kasvavad ka kinnisvara hinnad ja üürihinnad ja seetõttu nägime vajadust piirmäärasid uuesti korrigeerida,» ütles Beškina.

Toimetulekutoetuse määramisel tehakse kõigepealt kindlaks, et perel on tagatud vahendid eluasemega seotud kulude katmiseks ja siis jääb toimetulekupiir, millest peab jätkuma toiduks, transpordiks, sidekuludeks, riieteks jne. Alates suvest võetakse arvesse ka need kulud, mida pere teeb eluasemelaenu tagasimaksmiseks.

Üüri ja eluasemelaenu puhul on elamud jagatud kolme gruppi vastavalt suurusele. Alla 18 ruutmeetri suuruste korterite puhul oleks uus piirmäär 19 eurot ruutmeetri kohta; 18-33 ruutmeetri suuruse korteri puhul 15 eurot kuus ruutmeetri kohta ja 33 ruutmeetrist suuremate korterite puhul oleks piirmäär 12 eurot ruutmeetri kohta, aga mitte enam kui 600 eurot terve korteri eest. Kui on tegemist suure perega, siis viienda ja enama pereliikme eest lisatakse veel 75 eurot.

Samamoodi muudetakse kommunaalkuludega seotud piirmäärasid. Kaugkütte puhul on piirmäär tõusnud kuue euroni, ahjukütte puhul kuni kümne euroni ruutmeetri kohta, elektrikütte puhul saab see olema kuni seitse eurot ruutmeetri kohta. Elektrikulusid hüvitatakse 73 eurot esimesele pereliikmele ja igale järgnevale 12 eurot kuus. Majapidamisgaasi puhul saab esimene pereliige 33 eurot kuus ja iga järgnev liige 16 eurot kuus.

«Toimetulekutoetuse saajate ring loodetavasti laieneb tänu sellele muudatusele ja inimesed, kes on olnud piiri peal, hakkavad edaspidi toetust saama,» ütles Beškina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles