Zelenskõi sõnul ei tunnista vabad riigid kunagi annekteerimist (1)

BNS
Copy
ÜRO Peaassamblee istung.
ÜRO Peaassamblee istung. Foto: JUSTIN LANE/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi märkis seoses ÜRO Peaassamblee poolt vastu võetud resolutsiooniga Ukraina territoriaalse terviklikkuse kohta, et vabad riigid ei tunnusta kunagi Venemaa annekteerimiskatseid, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Tänan kõiki 143 riiki, kes toetasid ÜRO Peaassamblee ajaloolist resolutsiooni »Ukraina territoriaalne terviklikkus: ÜRO põhikirja põhimõtete kaitsmine«. Maailm on öelnud oma sõna: Venemaa annekteerimiskatse on väärtusetu ja seda ei tunnustata kunagi vabade rahvaste poolt,» rõhutas Zelenskõi.

President lisas, et Ukraina tagastab kõik oma maad.

ÜRO Peaassamblee otsustas kolmapäeval ülekaaluka häälteenamusega hukka mõista Ukraina alade annekteerimise Venemaa poolt pärast seda, kui Moskva pani ÜRO Julgeolekunõukogus veto sarnasele resolutsioonile.

ÜRO Peaassamblee kiitis resolutsiooni heaks 143 poolt- ja 5 vastuhäälega.

Erapooletuks jäi 35 riiki, kelle seas Hiina, India, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Pakistan.

Resolutsioon mõistab hukka võltsreferendumite korraldamise Venemaa poolt Ukraina rahvusvaheliselt tunnustatud piirides ja nende alade illegaalse annekteerimise katse.

Resolutsioon kutsub kõiki ÜRO agentuure ja rahvusvahelisi organisatsioone üles mitte tunnustama Venemaa poolt välja kuulutatud muudatusi ja nõuab, et Moskva oma otsused viivitamatult ja tingimusteta tagasi pööraks.

«Maailm ei talu naabrite maa jõuga hõivamist,» sõnas USA suursaadik ÜRO juures Linda Thomas-Greenfield, kes kutsus kõiki riike üles saatma selle sõnumi Venemaale.

«Täna tungib Venemaa Ukrainasse. Aga homme võib see olla mõni teine rahvas, kelle territooriumile tungitakse. See võite olla teie. Võite olla järgmine. Mida te ootaksite siis sellelt saalilt?» küsis saadik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles