G7 ja IMF lubasid Ukraina toetamist jätkata

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalemas videolingi teel G7 kohtumisel.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalemas videolingi teel G7 kohtumisel. Foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT/Scanpix

Juhtivate tööstusriikide ühendus G7 ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tõotasid kolmapäeval Ukraina toetamist jätkata ja teha seda niikaua kui vaja.

Ühtlasi kutsusid ühendused Moskvat üles lõpetama «ebaõiglane ja jõhker sõda».

Washingtonis kohtunud G7 rahandusministrid ja keskpankurid teatasid samuti, et on saavutanud «märkimisväärset edu» läbirääkimistel Venemaa nafta hinnalae üle ning tervitasid Austraalia liitumist koalitsiooniga.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osales kohtumisel videolingi vahendusel.

«Näeme, et Venemaa saab terrorirünnakuid veelgi võimendada,» ütles Zelenskõi viidates äsjastele õhurünnakutele.

«Seega peame sümmeetriliselt tugevdama oma abikoostööd, et taastada hävitatu ja tagada meie riigi finantsstabiilsus,» ütles Zelenskõi. President tõdes, et Kiievi eelarves on järgmisel aastal 38 miljardi USA dollari suurune auk.

Rahvusvaheline Valuutafondi juhi Kristalina Georgieva sõnul jääb Ukraina rahastamisvajadus 2023. aastal vahemikku 3–4 miljardit dollarit kuus.

Georgieva ütles, et Zelenskõi palvel loob IMF Ukraina majandusfoorumi teabe jagamiseks ja riigi rahastamisvajaduste selgitamiseks.

«Me liigume koos teiega tugeva Ukraina suunas,» kinnitas Georgieva.

USA rahandusminister Janet Yellen ütles, et Ukraina vajaduste rahuldamine «nõuab ühtset ja koordineeritud jõupingutust».

«Kuid koos saavad G7, rahvusvahelised finantsinstitutsioonid ja kõik partnerid aidata Ukrainal selle sõja võita ja riik üles ehitada, et saada jõukaks ja turvaliseks demokraatiaks, mille nimel Ukraina rahvas on nii kõvasti võidelnud,» sõnas Yellen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles