Eestisse viis kilogrammi uimasteid toonud kurjategijad said pika vangistuse (1)

Postimees
Copy
Kurjategijad üritasid tuua Lätist Eestisse ligi viis kilogrammi narkootikume.
Kurjategijad üritasid tuua Lätist Eestisse ligi viis kilogrammi narkootikume. Foto: Riigiprokuratuur

Kohus mõistis pika vanglakaristuse mehele ja naisele, kes üritasid tänavu suvel tuua Lätist autoga Eestisse ligi viis kilogrammi uimasteid.

16. juunil saabus Lätist Eestisse Volvo, mida politsei otsustas Pärnumaal kontrollida. Autost leiti ligi viis kilogrammi narkootilisi aineid sisaldavat pulbrit. 4700 grammi pulbrit sisaldas 893 grammi amfetamiini ja 246 grammi pulbrit sisaldas 0,11 grammi karfentanüüli ja 12,3 grammi metadooni.

«Kurjategijad kasutavad narkootiliste ainete lahjendamiseks kõike pulbrilist, mis neile kätte satub. Nii võidakse narkootilise aine tarbimisel enesele teadmatagi tarbida lisaks igasugu jahusid, jahvatatud loomatoitu, kreatiine, pesupulbrit või lausa mürgiseid aineid, et narkootilise aine mõjust jääks tugevam mulje,» ütles riigiprokurör Liisa Nuut.

Eestisse toodud ainest oleks võinud tänavatele jõudes narkojoobe saada üle 80 000 inimese.

«Mitte miski muu ei ilmesta karfentanüüli ohtlikkust ilmekamalt kui tõsiasi, et 893 grammist puhtast amfetamiinist võib narkojoobe saada ligi 6900 inimest, aga vaid 0,11 grammi karfentanüülist piisab lausa 73 000 inimesele joobe põhjustamiseks. See on ka põhjus, miks me nende ainete tänavale sattumise vastu nii tulihingeliselt võitleme – iga pisikenegi valearvestus doseerimisel või vale pulbri valimine aine lahjendamisel võib osutuda kellegi saatuslikuks doosiks,» lausus Nuut.

Nii suure koguse ohtliku aine käitlemisele järgneb karm karistus ka siis, kui keegi sellist ainet lihtsalt ühest kohast teise transpordib või kellelegi vahendab.

Kohus mõistis 23-aastasele mehele kuue aasta pikkuse ja 23-aastasele naisele viie ja poole aasta pikkuse reaalse vangistuse. Vangistuse kandmise järel saadetakse nad riigist välja ja kehtestatakse Eestisse sisenemise keeld kümneks aastaks.

«Ehk on see piisav aeg, et süüdistatavad ja ka teised sarnase ahvatlusega silmitsi seisjad teeksid õige valiku ning ei seoks end inimeste elusid ja enda tulevikku tõsiselt ohustava kuritegevusega,» ütles Nuut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles