Tallinna linnavalitsus ei näe vene kiriku parkimisprivileegides probleemi (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Vanalinnas Pikal tänaval tohib parkida vaid metropoliidi kantselei erilubadega.
Vanalinnas Pikal tänaval tohib parkida vaid metropoliidi kantselei erilubadega. Foto: Taavi Sepp
  • Metropoliidi kantselei tohib vanalinnas parkimislube välja anda.
  • Vene kiriku soosimist õigustades räägitakse võrdsest kohtlemisest.
  • Luteri kirkute juures saab tasuta parkida vaid pühapäeviti.

Moskva patriarhaadi õigeusu kirikul on lisaks personaalsetele parkimiskohtadele õigus ka ise vanalinnas parkimislube väljastada, linnavalitsus selles probleemi ei näe.

Toompeal Aleksander Nevski katedraali kõrval on mitu parkimiskohta reserveeritud «katedraali teenindamiseks». Peale selle ilmub kiriku kõrvale aeg-ajalt ajutine liiklusmärk, mis reserveerib veel ühe parkimiskoha metropoliidi autole. Samas pole teisel Toompeal asuval pühakojal, Tallinna Piiskoplikul Toomkirikul ainsatki parkimiskohta. Omaette parkimiskohti pole ka toomkirikust üle tee asuval Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku konsistooriumil, lihtsamalt öeldes luteri kiriku valitsusel. Selle eest on aga parkimine keelatud all-linnas Pikk tänav 64 maja ees, kus asub Moskva patriarhaadi õigeusu kiriku metropoliidi kantselei. Sealsed parkimist keelavad märgid on varustatud lisatahvlitega «välja arvatud metropoliidi kantselei erilubadega».

Tallinna transpordivaldkonda juhtiva abilinnapea Tanel Kiige (KE) sõnul pole selles midagi erilist ning selle küsimuse lahendamine ei kuulu kindlasti tema prioriteetide hulka.

Nevski katedraali teenindamiseks on 15 meetri pikkune ala, Toomkiriku teenindamiseks ei raatsi linn ainsatki parkimiskohta anda.  
Nevski katedraali teenindamiseks on 15 meetri pikkune ala, Toomkiriku teenindamiseks ei raatsi linn ainsatki parkimiskohta anda.  Foto: Taavi Sepp
Lisaks Nevski katedraali teenindamiseks mõeldud alale kasutavad kirikuisad kiriku ümbruses ka selliseid parkimisnippe.  
Lisaks Nevski katedraali teenindamiseks mõeldud alale kasutavad kirikuisad kiriku ümbruses ka selliseid parkimisnippe.  Foto: Taavi Sepp

«Parkimise erisused on tegelikult hästi levinud praktika, nii et jumalateenistuste ajal on võimalik kirikute juurde tasuta parkida, on ka antud välja teatud sooduslubasid mitmele erinevale kogudusele nende juhtivate töötajate parkimise võimaldamiseks. Tõsi, Aleksander Nevski katedraali juures on tavapärasest erinevaid silte ja märke, mis puudutab ka teenindavat transporti. Aga kui küsida, kas see on minu ülesannete edetabelis esimese kümne hulgas, siis tunnistan ausalt, et ta seda ei ole,» ütles Kiik.

Abilinnapea viidatud parkimissoodustused on tõepoolest nii toomkiriku kui ka näiteks all-linnas asuva Oleviste kiriku juures. Need annavad õiguse pühapäeva hommikuti paar tundi tasuta parkida. Sellega kaasneb siiski kaks probleemi. Esiteks ei lange kirikupühad ja nendega seotud jumalateenistused alati pühapäevadele. Nõnda on kirikulised saanud parkimistrahve nii suurel reedel kui jõulupühadel.

Aeg-ajalt ilmub Nevski katedraali kõrvale ka liiklusmärk, mis reserveerib ühe parkimiskoha metropoliidi auto jaoks.  
Aeg-ajalt ilmub Nevski katedraali kõrvale ka liiklusmärk, mis reserveerib ühe parkimiskoha metropoliidi auto jaoks.  Foto: Taavi Sepp

Toomkirikul on veel teinegi mure. Nimelt algab parkimisprivileege nautivas Nevski katedraalis jumalateenistus pühapäeviti tund või paar varem kui toomkirikus ning selle külastajad pargivad oma autod toomkiriku ette, nii et Toomkoguduse liikmetel pole oma autosid kuskile panna.

Kiik ütles Postimehele, et linn vaatab parkimiskorra ja sellega kaasnevad soodustused üle, et tagada kirikutele ja kogudustele võrdne kohtlemine. «Aga et nüüd kelleltki midagi ära võtta või kedagi teistpidi diskrimineerima hakata, seda ma õigeks ei pea. Arvan, et ainuõige on hoida Eesti riigi poliitilised suhted ja Venemaa sõjategevus lahus religioonist, lahus usuvabadusest isegi siis, kui meie naaberriik seda ei tee, »​ lausus Kiik. Ta lisas, et lisaks kõigele pole Eesti õiguskaitseorganitel tema teada infot, et Moskva patriarhaadi õigeusu kirik Eestis kuidagi sõjaõhutamise või õigustamisega tegeleks. «Kui ühelgi osapoolel ei ole sellist infot, siis hakata linnavalitsuse tasandil selliseid asju välja ütlema oleks pehmelt öeldes kohatu,» arvas Kiik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles