Vägistamises süüdi mõistetud eestlasest euroametnik pääses vangiminekust

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Belgia kassatsioonikohus asendas Margus Rahuojale vägistamise eest mõistetud vanglakaristuse tingimisi vangistusega.
Belgia kassatsioonikohus asendas Margus Rahuojale vägistamise eest mõistetud vanglakaristuse tingimisi vangistusega. Foto: Andres Pulver/Postimees

Belgia Monsi kassatsioonikohus muutis vägistamises süüdi mõistetud Euroopa Komisjoni eestlasest ametniku karistust ja asendas talle mõistetud reaalse vangistuse tingimisi karistusega.

Sellega sai seitse aastat kestnud kohtusaaga läbi ja Monsi kohtu otsus on lõplik, kirjutab Libération.

2019. aasta 18. veebruaril mõistis Brüsseli kohus Margus Rahuoja süüdi vägistamises. Kunagist lennunduse ja rahvusvaheliste transpordisuhete direktorit karistas kohus nelja-aastase vabadusekaotusega kinnises vanglas.

Lisaks mõistis kohus mehelt ohvri kasuks välja 30 000 euro suuruse hüvitise.

Kohtuotsuse järgi vägistas Euroopa Komisjoni lennunduse ja rahvusvaheliste transpordisuhete direktor Rahuoja temast 20 aastat nooremat kolleegi 2015. aastal ühel septembriööl Euroopa Komisjoni tööruumides, kus nad olid kahekesi. Vahejuhtum leidis aset pärast olengut, kus tähistati Rahuoja tütre sündi.

Rahuoja eitas kohtus oma süüd, väites, et ta ei kasutanud vägivalda ja seksuaalvahekord toimus vastastikusel nõusolekul. Naisel olevat tema sõnul olnud vaba voli lahkuda ruumist.

Kannatanu selgitused, meditsiiniline ülevaatus ja telefonikõnede väljavõtted aga kinnitasid vägistamisjuhtumit. Kannatanu selgituste kohaselt oli Rahuoja lukustanud ruumi ukse pärast seda, kui ta oli tualettruumis oksendanud ja seejärel sinna läinud oma mobiiltelefoni ja uksekaardi järele.

Samuti ei õnnestunud naisel, kasutades ülemuse lauatelefoni, mitmetest katsetest hoolimata oma telefoni üles leida, et kutsuda väljast abi. Lisaks kinnitas kannatanu kolleeg, kes oli enne keskööd ka tööruumides viibinud, et naine oli korduvalt lükanud tagasi ülemuse lähenemiskatsed.

Rahuoja kaebas esimese astme kohtuotsuse edasi. Belgia teise astme kohus karmistas mullu oktoobris Rahuojale vägistamise eest määratud karistust ning mõistis ta kuueks aastaks vangi.

Ohvri advokaat Cedric Vergauwen ütles toona, et Brüsseli kohus otsustas eelmisel kuul raskendavate asjaolude ning süüdimõistetu suhtumise pärast karistust karmistada.

Rahuoja kaebas ka selle otsuse edasi ja värske kohtuotsuse järgi ei pea Rahuoja vangi minema. Kuigi Euroopa Komisjon vabastas rahuoja 2015. aastal pärast kriminaalmenetluse alustamist töökohustustest, jätkas komisjon talle kogu kohtuvaidluse ajal 14 000-eurose kuupalga maksmist. Praegu pole veel selge, kas Euroopa Komisjon hakkab maksma Rahuojale ametnikupensioni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles