Ukraina sõdureid varustav Eesti MTÜ: raha on järjest raskem koguda (6)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Martin Tanning juunis Ukrainas Donetski oblastis laadimas maha oma järjekordset abi ühele Ukraina üksusele.
Martin Tanning juunis Ukrainas Donetski oblastis laadimas maha oma järjekordset abi ühele Ukraina üksusele. Foto: Jaanus Piirsalu
  • Raha kogumine on muutunud raskemaks, sest inimesed väsivad sõjast.
  • «Kõik arvavad ,et võit on käes, aga kaugel sellest.»
  • Pariisi Moto viimane aktsioon oli Azovi pataljonile kiirabiauto muretsemine.

Raha kogumine Ukraina sõdurite toetuseks on järjest keerulisem, tunnistasid Postimehele sõja algusest saadik sellega tegelevad Lääne-Virumaa ettevõtjad Raivo Olev ja Martin Tanning.

Lisaks suurtele ja juba tuntud Ukrainat abistavatele organisatsioonidele on Eestis ka kümneid väiksemaid, ühel-kahel inimesel või sõpruskonnal põhinevaid mittetulundusühinguid (MTÜ). Olevi ja Tanningu MTÜ Pariisi Moto on üks sellistest.

Tanningu sõnul on raha kogumine muutunud raskemaks, sest inimesed väsivad sõjast. «Meedia pasundab ainult võitudest,» tõi ta teise põhjuse, miks inimesed arvavad, et Ukraina armeed pole vaja enam toetada. Inimestel on Tanningu meelest jäämas arvamus, et Ukraina armeel on niigi kõik hästi. «Kõik arvavad, et võit on käes, aga kaugel sellest. Tegelikkus on veidi teine, abi on siiani väga vaja,» ütles Tanning.

Martin Tanning (vasakul) ja Raivo Olev septembris Bahmutis üle andmas oma viimast abisaadetist. Relvad, millega nad poseerivad, on Ukraina sõdurite omad.
Martin Tanning (vasakul) ja Raivo Olev septembris Bahmutis üle andmas oma viimast abisaadetist. Relvad, millega nad poseerivad, on Ukraina sõdurite omad. Foto: Erakogu

Pariisi Moto viimane aktsioon oli Azovi pataljonile kiirabiauto muretsemine, et nad saaksid oma haavatud kaaslasi päästa. Kiirabiautod on sõja algusest saadik väga oodatud abi, sest Vene üksused jahivad tihti meelega haavatud sõdureid evakueerivaid masinaid. Loogika on lihtne: hävitad kiirabi ja meedikud ning kümned haavatud sõdurid jäävad õigel ajal abita.

«Kiirabiauto ostsime järelturult ja koos väga heade meditsiiniseadmetega, maksumus tuli peaaegu 20 000 euro kanti,» ütles Tanning. Koos kiirabiautoga saatsid mehed Ukraina sõduritele veel ballistilisi kiivreid, sihikuid ja relvade harkjalgu ning sada komplekti sooja pesu.

Meeste järgmine rahakogumisaktsioon ongi mõeldud just Ukraina sõduritele suurema koguse talvevarustuse ostmiseks.

«Raha kogumine on järjest keerulisem, aga talv on ees ja praegu on viimane aeg puuduvad asjad leida, et külm aeg üle elada,» kirjutas Olev oma üleskutses.

Pariisi Moto abisaadetise üleandmine ühele Ukraina üksusele Donbassi rindel.
Pariisi Moto abisaadetise üleandmine ühele Ukraina üksusele Donbassi rindel. Foto: Erakogu

«Praegu tellime just 2000 komplekti magamiskotte, mida saaks kasutada kuni –36 kraadi juures. Kui panna juurde soe aluspesu, saapad, kindad, müts ja fliis, siis loodame saada kogu komplekti umbes 200 euroga,» rääkis Tanning Postimehele. «Lisaks plaanime viia ahjuga telke.»

Peamiselt oma sõpradest toetajate abiga tegutsev Pariisi Moto on sõja jooksul viinud Ukraina üksustele umbes 1500 kuulivesti, kolm kiirabiautot, kümme muud sõidukit (bussid, kaubikud, maasturid), 500 paari saapaid Overboots ja koos rahvusvahelise organisatsiooniga Ukraine AidOperations 400 kiivrit.

Iga kord on abisaadetises ka mõni droon. «Viimane kord viisime väga võimeka luuredrooni, millel on 200-kordne suurendus,» sõnas Tanning. Droon maksis sama palju kui kiirabiauto koos varustusega ehk 20 000 eurot.

Ukraina sõduritele talvevarustuse ostmiseks on Pariisi Moto samuti algatanud rahakogumiskampaania. «Iga euro loeb!» kinnitas Tanning.

Kampaania toetuseks saab teha ülekande arvele:

Pariisi Moto MTÜ

IBAN: EE262200221048712207

SWIFT/BIC: HABAEE2X

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles