GALERII ⟩ Konstantin Pätsi monument avatakse reedel

Copy

Reedel kell 14 avatakse Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul mälestusmärk Eesti Vabariigi väljakuulutajale, esimesele valitsusjuhile ja esimesele presidendile Konstantin Pätsile. Täna sai kuju paika pandud. 

Eesti muinsuskaitse seltsi saadetud pressiteates sõnastatakse, et 2016. aasta jaanuaris tegid seitse Eesti ajaloomälu edendamisele pühendunud seltsi ja ühingut ettepaneku rajada riigi 100. aastapäevaks Toompea lossi kõrvale mälestusmärk Konstantin Pätsile. Toona algatus ei teostunud ning samuti ei õnnestunud ka katse luua samasse kohta monumenti Eesti omariiklusele.

Konstantin Pätsi ausambale leiti uus asukoht Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul. Pätsil oli oluline roll 1905. aasta pöördelistes sündmustes, samuti oli ta Estonia seltsi juhatuse liige. Eesti iseseisvusmanifest sepistati Estonia hoones.

Pätsi mälestusmärgi kavandivõistluse võitsid 2020. aasta suvel kujur Vergo Vernik ja arhitekt Toivo Tammik. Konstantin Pätsi muuseum korraldas monumendi rajamiseks korjanduse ja sõlmis Tallinna linnavalitsusega lepingu ausamba püstitamiseks Uuele turule.

Võidutöö «Riigipea» on raiutud Rootsist hangitud graniidist, mälestusmärgi alus on väljast vooderdatud Hiina graniidiga.

21. oktoobri avatalitusel kõnelevad president Alar Karis, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, kavandivõistlue ẑürii esimees Rein Veidemann ja Madis Päts. Mälestusmärgi pühitsevad peapiiskop Urmas Viilma ja metropoliit Stefanus.

President Konstantin Päts maeti Eesti muinsuskaitse seltsi eestvõttel Tallinna Metsakalmistu kodumulda 21. oktoobril 1990. Sel kuupäeval on teda igal aastal mälestatud, sel aastal lausub Pätsi haual keskpäeval hingepalve ülempreester Aleksander Sarapik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles