Ministeerium: mereala kaitstakse samamoodi nagu riigipiiri

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Briti sõjalaev HMS Portland saatmas tänavu juulis Põhjamerel Venemaa mitmeotstarbelist tuumaallveelaeva Severodvinsk.
Briti sõjalaev HMS Portland saatmas tänavu juulis Põhjamerel Venemaa mitmeotstarbelist tuumaallveelaeva Severodvinsk. Foto: Pophot Jay Allen/mod Cc/ Swns

Eestis seiravad meie mereala aasta ringi mereväe ning politsei- ja piirivalveameti alused ning jälgivad Eesti vastutusalas toimuvat, ja kui on ohumärke, siis vastavalt ka reageeritakse. Seni pole ebatavalist tegevust täheldatud.

Eesti mereala turvalisust jälgib hoolega kaitseministeerium ning vahetab infot partnerite ja naaberriikidega, kinnitab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juht Laura Laaster.

«Üldisemalt tagab merekaablite turvalisust suuresti ka nende ehitus, näiteks merepõhjas kulgev Balticconnector on paksust metallist toru, mille ümber on betoonikiht ning see on väga vastupidav,» selgitas ta.

Ka teiste kaablite puhul on olemas metallist armeering ning näiteks Estlink 1 ja 2 lähevad mandrilt väga sügavale merre, mis on ka omamoodi kaitsevall, lisas Laaster.

«Samas, nagu ka Veskimägi esile tõi, tuleb sihitud rünnaku puhul arvestada ka kahjustustega. Aga, nagu öeldud, siis Eesti mereala kaitseks on olemas vastavad julgeolekuasutused ning mereala kaitsmine käib sarnaselt piiri kaitsmisele,» rõhutas Laaster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles