Pevkur kohtus Austiniga: USA väed hakkavad regulaarselt Eestis roteeruma (2)

Postimees
Copy
Pevkur ja Austin.
Pevkur ja Austin. Foto: Kaitseministeerium

Kolmepäevasel visiidil Ameerika Ühendriikidesse kohtus kaitseminister Hanno Pevkur (RE) eile USA kaitseministri Lloyd Austiniga, et arutada Eesti-USA kaitsekoostööd ning NATO idatiiva tugevdamise ja Ukraina toetuse teemat.

«Saime põhimõttelise kokkuleppe, et USA hakkab panustama Eesti julgeolekusse täiendavate roteeruvate üksuste ja võimetega. Täpsemad relvasüsteemid, võimed ja üksused, kes Eestis regulaarse rotatsiooni korras hakkavad viibima, selguvad lähiajal,» ütles Pevkur.

Eesti valitsus on tänavu juba kolm korda eraldanud lisaraha riigikaitse tugevdamiseks, tõstes kaitsekulutused 3 protsendi piirimaile SKTst. Ka USA on tõstnud panuseid NATO idatiiva tugevduseks.

Järgmise paari aasta jooksul investeerib Eesti tänavu USA julgeolekuabi korras saadud 140,5 miljonit dollarit pikamaa kaudtulevõime arendamisse. Selleks hangitakse mitmikraketiheitjad HIMARS.

«Saime kinnituse HIMARSide tootja, Lockheed Martini juhtkonnalt, et Eesti tellimus on kenasti ajagraafikus,» lisas Pevkur. HIMARSide hankimine on oluline hüpe edasi Eesti kaudtulevõimekuse arendamises, nende kasulikkust tõestab ka Ukraina kogemus. 

Visiidi raames peeti ka arutelu German Marshall Fundi mõttekojas Ukraina sõja ja Ukraina toetamise ning idatiiva tugevdamise üle. Pevkur osales ka mõttekoja Heritage Foundation ja Euroopa ekspertidega julgeolekuarutelul. Täna annab Pevkur küberjulgeoleku teemalise loengu kaitseülikoolis National Defence University.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles