Peterson otsib võimalust haiglate aitamiseks - jagamisele läheb orienteeruvalt 15 miljonit

BNS
Copy
Ministri närviproov Peep Peterson.
Ministri närviproov Peep Peterson. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Riigikogu infotunnis möönis tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastates küsimusele tervishoiu rahastamise kohta, et kasvanud energia- ja küttekulude tõttu on hädas nii haiglad kui ka perearstid ning seetõttu saab valdkond raha juurde.

«Sel aastal üks kord juba hinnakirja muudetud ja energiakomponenti tõstetud, minu teada mais või juunis. Teine tõstmine on plaanis aasta lõpus, hinnanguliselt praegu ütlen novembris,» sõnas minister ja märkis, et jagamisele läheb orienteeruvalt 15 miljonit eurot. «Loodame selle aasta maksude ülelaekumiste arvelt katta.»

Peterson osutas, et ehkki riigieelarve protsessis taotletud rohket lisaraha valdkond ei saadud, siis erakorraliste kulude katmise kokkulepe siiski sõlmiti.

«Milles me saime kokkuleppele, olid erakorralised kulud, mis puudutavad ukrainlaste ravi, COVIDi võimalikke meetmeid, mida me saame taotleda spetsiaalsest reservist. Neid potentsiaalseid kulusid on kokku umbes 97 miljonit eurot,» selgitas minister. «Siiras lootus on see, et neid ei lähe kõiki vaja – ühelt poolt Euroopa Liit räägib odavamaks ja vähendab vaktsiinitellimusi, teiselt poolt ei ole meil nii palju ukrainlasi siin, kes abi vajavad.»

Tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised Petersoni sõnul alles käivad. «Haigekassa eelarve mustandis on olemas 99 miljonit eurot. Aga kas sellega saab kokkuleppele? Veel ei oska öelda,» sõnas ta.

Minister märkis, et reservide arvelt saab haigekassa üle elada aastad 2025 ja 2026, aga ainult reservidest ja kaheks aastaks tulevikku ennustada ei ole mõistlik.

«Olen absoluutselt veendunud – ja mida olen ka varem välja öelnud – et kogu haigekassa rahastamine ja ravikindlustus tuleb ümber mõtestada. Me näeme seda, et haigekassa tulud tõusevad viis protsenti aastas, samas kui palgad tõusevad seitse protsenti ehk siis pidevalt kahaneb nende inimeste hulk, kes reaalselt sisse maksavad,» ütles Peterson, kelle sõnul on tarvis jätkusuutlikke lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles