Kujur Margus Kurvits: ma ei tea, kes Pätsi pea lõpetas, aga hea töö! (7)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Kiviraidur Margus Kurvitsal on oluline osa selles, et algselt 40 tonni kaalunud graniidirahnust sai Konstantin Pätsi mälestusmärk «Riigipea».
Kiviraidur Margus Kurvitsal on oluline osa selles, et algselt 40 tonni kaalunud graniidirahnust sai Konstantin Pätsi mälestusmärk «Riigipea». Foto: Arvo Meeks

Võrumaa kiviraidurile Margus Kurvitsale (58) peaks tänane president Konstantin Pätsi monumendi avamine tähendama tema senist suurimat töövõitu, kuid talvel koduõuel alanud graniitkuju tahumine tuli kevadel katki jätta, pooleks aastaks vanglasse minna ning kuju lõpetamine teiste hooleks usaldada.

Nüüd on Kurvits kodus tagasi ja rääkis Pätsi kuju pilte vaadates, kuidas see tema meelest lõpuks välja kukkus.

«Ma ei tea, kes kuju viimistles, aga tulemus on hea – selline, nagu mudel ette nägi,» lausub ta. «Kartsin, et võivad jääda lohud või kühmud, mis päevavalguses välja tulevad. Soovitasin ka heledat kivi – kui oleks olnud tume, küsitaks praegu, miks ta must on.»

Küsimusele, kas tema käe all oleks Päts samasugune välja tulnud, vastab Kurvits, et on pigem käsitööline, kiviraidur. «Kunst on see, kui on oma isikupära juurde antud, minu meelest on kõik super!»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles