TAUST Konstantin Pätsi mälestusmärgi teekond Toompealt all-linna (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Eile avati ja pühitseti Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul Eesti Vabariigi väljakuulutaja, esimese valitsusjuhi ja esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestusmärk. 
Eile avati ja pühitseti Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul Eesti Vabariigi väljakuulutaja, esimese valitsusjuhi ja esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestusmärk. Foto: Tairo Lutter

Riigipea Konstantin Pätsi eile avatud mälestusmärk ­taheti algul rajada Toompea lossi kõrvale, kuid see realiseerus hoopis all-linnas Estonia teatri kõrval.

Konstantin Pätsi Muuseumi juhatuse liige Trivimi Velliste kirjutas juba 2007. aastal, kui lähenes Eesti Vabariigi 90. sünnipäev, et on kummaline, et meie riigi pealinnas ei ole riigipea mälestusmärki. «Nii et see mõte kääris juba üsna ammu. Aga tõsised arutelud algasid 2016. aasta alguses. Alguses väiksemas ringis ning lõpuks aasta lõpus Õpetajate Majas juba suuremalt,» meenutas Velliste.

18. jaanuaril 2016 pöördusid Konstantin Pätsi Muuseum, Eesti Muinsuskaitse Selts ja veel viis organisatsiooni riigikogu juhatuse poole ettepanekuga rajada Toompeale Kuberneri aeda Pätsi mälestusmärk. Juhatusel oli ettepanekuga tegelemiseks sobiv komisjon juba olemas – see oli Kuberneri aia korrastamise komisjon. Riigikogu kantseleil oli olemas ka raha aia korrastamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles