LOODUS Taas mure lehtede pärast

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Langenud lehed on katnud Tallinna tänavad ja kergliiklusteed. 
Langenud lehed on katnud Tallinna tänavad ja kergliiklusteed. Foto: Madis Veltman

Jälle on Eestimaal käes külluseaeg: aiad, pargid ja tänavaveered on täis mahalangenud puulehti. Isegi Tallinnas, kus viimastel aastatel on kõvasti puid langetatud, leidub kuldseid kaselehti nii ohtralt, et gravitatsiooni eirates reisivad nad kortermajade trepikodades kõndijate jalanõude küljes välja kolmandale või neljandalegi korrusele.

Ja taas kõlab üle linna tuttav undamine, kuid mitte õhuhäire, vaid midagi lõbusamat: otsekui poolik elevant kõmbib piki pargiteid halli vihmakuube kandev ja kergelt ettepoole köökus lehepuhurimees. Oma töö olulisusest teadlikuna keerutab ta masinalondi ees väikest lõbusalt keerlevat leheparve.

See, kui palju lehti puu pillata võib, sõltub mõistagi puu suurusest ja liigist, kuid eri allikate järgi võib ühel puul olla lehti 50 000 kuni 200 000. Eluea jooksul võib ühelt suurelt puult langenud puulehti tulla kokku mitugi tonni. Metsas muutuks need lehed ajapikku pinnast rikastavaks huumuseks, ent mitte linnas. Ka parkides puhutakse lehed kokku, kallatakse suurtesse prügikottidesse ja viiakse masinatega kuhugi ära. Kuhu, sellele linnaelanik enamasti ei mõtle. Elektritõukside kasutajad on rahul, et saavad piki teid kulgeda, kartmata märjal lehevaibal libastuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles