1000 KANGELAST LUMES ⟩ Kolmes Dnipro tehases valmivad välivormid Ukraina kangelastele (1)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Dnipro tehase õmbleja valmistamas Ukraina sõdurile talvevormi.
Dnipro tehase õmbleja valmistamas Ukraina sõdurile talvevormi. Foto: Johanna-Maria Lehtme
  • Riskide hajutamiseks valmistab Dnipros vorme kolm tehast.
  • Tänu kohaliku esindaja kauplemisele saavad talvevormi kokku 2300 Ukraina kangelast.
  • Kõik talvevormid saavad üle antud detsembri alguses, esimesed juba varem.

Möödunud nädalal algas Ukrainas Dnipros enam kui kahe tuhande talvevormi tootmine, mille heaks koguti raha Slava Ukraini ja Postimehe kampaania abil. Vahepeal olid Eesti kaitseväe eksperdid andnud mitu soovitust Slava Ukraini valitud talvevormi parendamiseks ja nüüd kiideti viimane proovieksemplar heaks.

«Muutsime sõjaväelaste soovitusel ära nii jope kui fliisi luku – nüüd on suurem hambaga lukk, et siia ei läheks sodi,» rääkis Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme. «Enne ei olnud meie vormil luku kaitseks takjakinnitusega klappi, nüüd on ka see olemas. Pükstel panime jalgevahe juurde parema ja vastupidavama kanga, võtsime taskuid vähemaks. Mehed ütlesid, et ei ole tarvis.»

Lehtme leidis Ukrainas käies koos partneritega abiorganisatsioonist «Все для перемоги» Dniprost kolm õmblusvabrikut ja kohapealse tööde eest vastutava ettevõtja. Kolme tehase valikul oli kaks põhjust: esiteks suudavad kolm tehast täita enam kui kahe tuhande talvevormi valmistamise tellimuse piisava kiirusega ning teiseks hajutab see riski, et raketitabamusel jääb vormide valmimine venima.

Sama raha eest 300 vormi rohkem

Dnipro oli möödunud nädalal üks linnadest, mida Venemaa raketid tabasid. Eeldatavasti ei ole õmblusvabrikud küll sihtmärgid, kuid juhuslik tabamus on võimalik.

«Meie Dnipro peaettevõtjalt tuli veel üks hea uudis. Ta suutis meile vajaminevat kangast välja kaubelda olulise allahindlusega. See tähendab, et saame sama raha eest 300 vormi lisaks. Ja samas näitab see meie partnerite pühendumist. Nad ei ole seal omakasu peal väljas,» andis Lehtme sõnumi teel teada Slava Ukraini Eesti meeskonnale.

Kui kõik läheb nii nagu plaanitud, saavad kõik talvevormi komplektid detsembri alguses Slava Ukrainile üle antud. Võimalik on seegi, et Ukraina võitlejad hakkavad vorme saama jooksvalt juba varem.

Ukrainas Dnipro tehases juba valmis lõigatud talvevormi detailid.
Ukrainas Dnipro tehases juba valmis lõigatud talvevormi detailid. Foto: Johanna-Maria Lehtme

Hersoni «Karlssonid» esimeste seas

Lehtme sõnul on Slava Ukraini sõprusüksused jaotunud üle kogu rinde, kuid ilmselt saavad esimesena vormi kätte mehed, kes võitlevad suunal Mõkolajiv-Herson, Donetsk ja Bahmut. Reedel ilmus Briti väljaandes The Guardian lugu «Karlssoni» pataljonist, mis sõdib Hersoni lähistel ja mille võitlejad saavad ühena esimestest kätte kampaania käigus valmivad talvevormid.

Artiklit oma sotsiaalmeedias jaganud Slava Ukraini tegevjuht kirjutas: «Hoolimata raskest olukorrast on nad alati positiivsed, avatud ja innovaatilised.» Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag lisas: «Me soovime, et nad ei oleks lihtsalt sõjamehed, vaid head sõjamehed. Kui neid aga märkab välisajakirjandus, on meil tunne, nagu oleks kiidetud meid endid.» «Karlssonid» on just ühed 2000 lumekangelase seast.

Kampaaniaga «1000 kangelast lumes» kogusid MTÜ Slava Ukraini, IT-ettevõte Solutional ja Postimees raha, et toota ja annetada Ukrainas võitlevatele sõduritele talvised vormiriided. Eesmärk oli koguda 400 000 eurot, kuid eesti rahva erakordse abivalmiduse toel koguti kahe ja poole päevaga raha kaks korda enam.

Ühes, umbes 400 eurot maksvas komplektis on talvejope ja -püksid, fliis, sooja pesu komplekt, torumüts ja maskeerimisülikond.

«Sõdur, kes võitleb külmaga, ei võitle samal ajal vaenlasega,» ütles Lehtme. «Peame olema valmis selleks, et sõda kestab veel kaua. Kujutage ette meest, kes peab kuude kaupa istuma kaevikus, taludes vihma, lörtsi, lund ja temperatuur langeb miinus kahekümnele.»

Kampaaniaga toetatakse Ukrainat kahekordselt, sest nii talvejope kui ka -püksid tellitakse Ukrainas Dnipros asuvatest tehastest, nii saavad annetuste eest inimesed tööd ja Venemaa okupatsiooniarmee vastu võitlevad mehed sooja. Lehtme käis koos filmirežissöör Ilmar Raagiga Ukrainas parima hinna-kvaliteedi suhtega vormi ja tootjaid otsimas. «Meie vormid on natukene paremad kui need, mida Ukraina riik oma armeele annab,» ütles Raag.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles