GRAAFIKUD ⟩ Soolise tasakaalu edendamine jäi koroona ajal Euroopa riikides tagaplaanile (4)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Koroonaajal tarvitasid Eesti naised ülejäänud eurooplastest keskmiselt vähem meelemürke, mehed seevastu hoolitsesid sagedamini haigestunud eakamate pereliikmete eest.
Koroonaajal tarvitasid Eesti naised ülejäänud eurooplastest keskmiselt vähem meelemürke, mehed seevastu hoolitsesid sagedamini haigestunud eakamate pereliikmete eest. Foto: Artur Kuus

Eesti rühib vaikselt, aga kindlalt soolise võrdsuse poole, ja kuigi aeg-ajalt tuleb mõnes valdkonnas ette ka tagasilööke, pole need enamasti põhjustatud üldise keskkonna muutustest, vaid riigi väiksusest tingitud statistika vääratustest.

Hiljuti avaldatud 2022. aasta soolist võrdõiguslikkust ­mõõtva EIGE indeksi pingereas jäi Eesti Euroopa Liidu riikide ­hulgas 16. kohale. Kümne aastaga on kasvatatud oma skoori 7,6 ­punkti võrra, 61 punktini – suurem punktide arv näitab indeksis väiksemat soolõhet.

Haridusekspert Kristina Kallase (Eesti 200) hinnangul tammub Eesti põhjanaabritega võrreldes üsna samas kohas kui teisedki Ida-Euroopa riigid, kus elu ja poliitika on võitluslikumad ja domineerivad pigem meestele omased poliitilised võtted. «Seni on meil riigi ülesehitamisel prioriteediks seatud nn kõvasid alasid – teede ehitust ja ­ettevõtete loomist –, mis on viinud ka nn vanast Euroopast suurema palgalõheni. Viimastel kuudel on tõusnud ühiskonna ­põhiteemaks riigi julgeolek ja sõda, kus kahtlemata domineerivad samuti ­mehed,» ütles Kallas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles