Rahanduskomisjon saatis platvormihaldurite maksustamise täiskogule

BNS
Copy
Bolti tõukerattad Tallinnas Põhja puiesteel.
Bolti tõukerattad Tallinnas Põhja puiesteel. Foto: Taavi Sepp

Riigikogu rahanduskomisjon toetas platvormihaldurite maksustamisega seotud aruandlusreeglistiku täpsustamist ja saatis eelnõu 10. novembril esimesele lugemisele.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk selgitas, et teema on aktuaalne ja vajab kiiret lahendamist. Muudatuste kohaselt hakkavad platvormihaldurid nagu AirBnB, Amazon, Bolt, Uber, Etsy, Booking.com maksu- ja tolliametile (MTA) esitama teavet platvormidel tegutsevate müüjate ja teenuspakkujate ning nende teenitud tulu kohta.

«Praegu toimub andmevahetus platvormidega vabatahtlikkuse alusel. MTA on sõlminud osa platvormidega kokkulepped ja need platvormid edastavad vabatahtlikult MTA-le teavet müüjate kohta, kes on selleks nõusoleku andnud. MTA hinnangul moodustab selliselt deklareeritud tulu aga väikese osa tegelikult teenitud tulust, sest vabatahtlikult esitavad andmeid vähesed platvormid,» märkis Kokk pressiteates.

Kokk ütles, et eelnõu kohaselt peavad platvormihaldurid aastast 2023 hakkama teavet koguma nii füüsilistest kui juriidilistest isikutest müüjate kohta ja selle järgmise aasta jaanuari lõpuks saatma MTA-le. Teavet tuleb anda nii platvormil tegutsevate kohalike kui Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide maksukohustuslaste kohta, samuti nende riikide maksukohustuslaste kohta, kellega Eesti on sõlminud kokkuleppe maksualase teabe automaatseks vahetamiseks. Mitteresidentide kohta saadud teavet vahetavadki maksuhaldurid omavahel automaatse teabevahetuse korras.

«Kui müüja keeldub platvormihaldurile tema aruandekohustuse täitmiseks vajalikke andmeid jagamast, on platvormihalduril õigus meeldetuletuste eiramise korral tema konto sulgeda ja takistada tal platvormil edaspidi registreerimast, samuti õigus hoiduda müüjale tasu üle kandmisest,» selgitas Kokk.

Ta lisas, et andmete esitamata jätmise eest saab MTA lasta lisada kohustusi mittetäitva platvormihalduri platvormi veebilehele hoiatuse. Viimase abinõuna on võimalik platvormi kasutamine blokeerida, aga seda üksnes juhul, kui kõik muud proportsionaalsemad meetmed ning abinõud on ammendunud.

Kokk ütles, et eelnõuga üle võetav aruandlusreeglistik tuleneb peaasjalikult EL-i vastavast direktiivist, mille koostamisel omakorda tugineti Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) varem koostatud platvormihaldurite aruandluskohustuste mudelreeglitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles