Linnavalitsus esitas volikogule kolmanda lisaeelarve

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Foto: Arvo Meeks

Tallinna linnavalitsus esitas volikogule linna 2022. aasta kolmanda lisaeelarve eelnõu, mille kohaselt suureneb linnaeelarve kogumaht 22 miljoni euro võrra.

Lisaeelarve vastuvõtmisel kujuneb Tallinna linna 2022. aasta täpsustatud eelarve mahuks 1 miljard 74 miljonit eurot.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul koostas linn kolmandat lisaeelarvet erandkorras, kuid meil on vajadus täita lisakulusid, mis on tekkinud energia- ja kütusehindade tõusust. «Lisaeelarve keskendub suuresti sotsiaaltoetustele, muuhulgas eraldame täiendavalt laste asendushoolduse teenuse tagamiseks 491 933 eurot, isikliku abistaja teenuse tagamiseks 164 714 eurot ja sotsiaaltranspordi teenusele täiendavalt 130 796 eurot. Lisaks eraldab Tallinn lisaeelarvest 200 000 eurot linnaosadele üksi elavatele pensionäridele abipakkide jagamiseks ning täiendavalt 38 000 eurot Toidupanga tegevuskuludeks, et toetada kasvanud kulusid toidujaotuspunktis ja täiendavalt toidupakkide põhitoiduainete soetamiseks,» ütles Kõlvart.

Lisaks suurendatakse linnapea sõnul lisaeelarvega linna asutuste energiakulude kompenseerimise reservi üheksa miljoni euro võrra ning linnatranspordi liiniveo kulude katmiseks eraldatakse 16 miljonit eurot, mis on peaaegu pool lisaeelarve kulude mahust, seoses kütusehinna tõusuga. «Praeguses olukorras lähtume me sellest, et tasuta ühistransport on universaalne sotsiaaltoetus, mis peab jääma ja mille vajalikkust näitab ka selle kasutajate arvu kasv,» märkis Kõlvart.

Lisaeelarvega suurenevad linna tulud 21,8 miljoni euro võrra, linna asutuste omatulu 4,96 miljonit eurot ning saadavad toetused riigieelarve vahenditest 4,1 miljoni euro võrra. Suuremateks saadavateks toetusteks on toetus Ukrainast saabunud sõjapõgenikest õpilaste ja laste hariduse tagamise võimaldamiseks 4,5 miljonit eurot, Ukraina sõjapõgenikele vältimatu abi andmise hüvitis 557 134 eurot ning toetus Stroomi ranna reostusuuringu ja saneerimisprojekti koostamiseks ning reostuse likvideerimiseks 528 411 eurot.

Tulenevalt lisaeelarves kavandatud muudatustest suurenevad linna 2022. aasta tegevuskulud kokku 38,2 miljoni euro võrra. Valdkonnad, mille kulud enim suurenevad on sotsiaalhoolekanne, haridus ja linnatransport.

Haridusvaldkonnas nähakse ette kulud Ukrainast saabunud sõjapõgenikest lastele hariduse tagamise võimaldamiseks. Spordivaldkonnas suurendatakse sporditegevuse toetamiseks ette nähtud vahendeid. Täiendavad vahendid nähakse ette ka Tondiraba Spordikeskusele majandamiskuludeks seoses 2022. aastal toimunud tiitlivõistlustega kaasnenud erakorraliste kulude ja ammoniaagilekke likvideerimiseks tehtud avariitöödega.

Sotsiaalhoolekandes suurenevad ööpäevase üldhooldusteenuse kulud seoses Iru Hooldekodus uue korpuse avamisega alates 1. novembrist, mis võimaldab teenusele võtta uusi kliente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles