Tasuta gripivaktsiin ei jõudnud lubatud ajaks kohale

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Spetsialisti kinnitusel peaksid gripivaktsiini kindlasti saama eakad, nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed ja lapsed, kes pole gripiviirusega üldse kokku puutunud.
Spetsialisti kinnitusel peaksid gripivaktsiini kindlasti saama eakad, nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed ja lapsed, kes pole gripiviirusega üldse kokku puutunud. Foto: Margus Ansu

Kuigi sotsiaalministeerium lubas tasuta gripivaktsiini alates oktoobri keskpaigast, tuli eelmisel nädalal vaktsineerida soovijail, kas vaktsineerimise eest maksta või vaktsineerimata koju tagasi pöörduda, sest riigi poolt tellitud vaktsiin polnud veel kohale jõudnud. 

Septembris teatas tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE), et on allkirjastanud immuniseerimiskava muudatused, millega laiendas tasuta gripivastase vaktsineerimise sihtrühma. Teate kohaselt pidanuks oktoobri keskpaigast olema tasuta gripivaktsiin kättesaadav kõigile üle 60 aastastele, väikelastele, rasedatele ja gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele.

Süsti saamiseks registreerida juba saab

Eelmisel nädalal pidid aga apteeki vaktsineerima tulnud pettuma, sest vaktsineerida sai vaid raha eest. Riigi tellitud tasuta vaktsiin ei olnud veel kohale jõudnud. 

Eesti proviisorapteekide liidu juht Ly Rootslane selgitas, et riskirühma inimestele mõeldud gripivaktsiin jõudis Eestisse alles oktoobri keskel ja selle nädala algusest on toimunud tarned nii apteekidele kui ka perearstidele.

Ta lisas, et tasuta vaktsineerimisele saab apteekides registreerida alates sellest nädalast, sõltuvalt vaktsiinide jõudmisest apteeki. «Kõigile, kes on kirja pannud end tasulisele vaktsineerimisele, aga kuuluvad sel aasta ka juba tasuta vaktsiini saamise riskirühma, oleme selgitanud, et nad saavad tasuta vaktsiini oktoobri lõpust alates, kui vaktsiin on kohal.»

Vaktsineerimiseks on praegu just õige aeg

Rootslane sõnas, et kui inimene soovib tasuta vaktsiini, aga see ei ole veel apteeki jõudnud, siis pole kedagi lihtsalt minema saadetud, vaid palutud tagasi tulla, kui tasuta vaktsineerimise ajad avatakse.  

«Oluline on mõista, et gripi vastu vaktsineerimisega ei ole inimesed hiljaks jäänud. Vaktsiin tasub ära teha oktoobri või novembri jooksul enne suuremat gripipuhangut.»

2021.–2022. a gripihooaeg (oktoober-mai):

• grippi haigestus 15 272 inimest;

• haiglaravi vajas 385 inimest;

• gripi tüsistustesse suri 10 inimest;

• gripi raviks kulus ligi 1,6 miljonit eurot.

Allikas: haigekassa, Tervise Arengu Instituudi andmebaas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles