FOTOD JA VIDEO Meeleavaldajad nõudsid Põhja-Tallinnas punamonumendi säilitamist (8)

Madis Veltman
, foto-ja videoreporter
Copy
  • Meeleavaldajad tahavad kohta, kus hukkunuid mälestada.
  • Samba venekeelset tahvlit meeleavaldajad taga ei igatse.
  • Piketi eesmärk oli hukkunud inimeste nimede säilitamine.

Tallinna masinatehase endised töötajad korraldasid kolmapäeval Põhja-Tallinnas Volta tänaval tehase territooriumil meeleavalduse, millel nõudsid sealse punamonumendi säilitamist mingil kujul.

Meeleavaldus oli Tallinna linnavalitsuses registreeritud ja selle korraldaja oli MTÜ TMT Veteranid. TMT tähistab mittetulundusühingu nimes Tallinna masinatehast.

Meeleavaldajatega suhelnud Postmehe fotograafi sõnul jäi kõlama mõte, et protestijatel ei ole midagi samba eemaldamise vastu, kui sellele mõni teine asukoht paremini sobiks. Nende põhiline soov oli, et sambale kantud nimed säiliksid ja et oleks koht kus neid inimesi mälestada.

Tehase endine töötaja Jüri ütles, et sambal olev venekeelse tekstiga tahvli säilitamine pole meeleavaldajate jaoks tähtis, kuid oluline oleks, et säiliks tahvel sõjas hukkunute nimedega.

Monumendil on tekst. «Igavene kuulsus tehase töölistele, kes andsid oma elu võitluses meie nõukogude kodumaa eest Suure Isamaasõja aastail 1941-1945.» Teksti juures on mitukümmend nime, nii eesti, kui ka vene nimesid.

Jüri meenutas, et mälestussammas püstitati tehase territooriumile umbes 1975. aasta paiku. «See sammas seisis rahulikult, kuni tehase territoorium läks müüki ja meid enam siia ligi ei lastud,» rääkis Jüri.

Mehe sõnul oli tehase endistel töötajatel territooriumi uue omanikuga kokkulepe, et tehase endised töötajad võivad mälestussamba juures käia ja selle eest hoolitseda.

«Me soovime, et see ausammas säiliks mingil kujul, kui mitte siin tehase territooriumil, siis kusagil mujal. Siin on nii eestlaste kui venelaste nimesid, me tahame, et need nimed säiliksid ja sugulastel oleks koht, kus käia neid mälestamas. Me kogunesime täna siia selleks, et nõuda selle ausamba mingil moel säilitamist,» ütles Jüri.

Põhja-Tallinnas Volta 1 territooriumil alustas aastal 1899 tegutsemist AS Franz Krulli masinatehas. Nõukogud okupatsiooni ajal kandis tehas Tallinna masinatehase nime. Praegu kuulub territoorium ettevõttele RE Kinnisvara, mis rajab alale ärikvartalit.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles