GALERII ⟩ Kärdla Kivi-Jüri punamonument viidi muuseumisse (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Hiiumaal Kärdla ringtee ääres asunud sõduriskulptuur, mis on rahva seas tuntud Kivi-Jüri nime all, viidi täna Hiiumaa militaarmuuseumisse. Punamonumendi juurde kedagi maetud polnud.

Hiiu Lehe andmetel kangutati Kivi-Jüri pead enam kui kaks tundi. Esialgu mässiti skulptuuri pea ümber neli suurt rihma, mis võttis rohkem kui kaks tundi aega, aga lõpuks selgus, et sel moel pead kraana peale tõsta siiski ei saa. Pea tuli aluse küljest lahti alles kettidega kangutades.

Hiiu leht kirjutas, et Hiiumaa vallavolikogu toetas eelmisel nädalal vallavalitsuse otsust kuju teisaldada, sest see ei sobitu avalikku ruumi.

Volikogu liige Andrus Ilumets (Isamaa) ütles, et eesmärk oli vältida niinimetatud Katri Raigi sündroomi, mis juhtus Narvas. «Tulevikus ei saa siis keegi öelda, et tema arvas asjast nii või naa,» lisas Ilumets. 

Kärdla osavalla vanem Aivar Viidik (RE), kes suvel kuulus veel volikokku, ütles, et Kivi-Jüri ei sobi avalikku linnaruumi ja tema asukoht peaks olema militaarmuuseumis. Ta lisas, et kaalukam põhjus selleks oli, et kuju kannab kiivril nõukogude sõduri viisnurka ning selle «kõhul» on punaokupante heroiseeriv kiri: Hiiumaa kaitselahingute kangelastele 1941.

Kivi-Jüri ehk Kivijüri on Kärdlas asuv mälestusmärk, mis püstitati 1966. aastal. Graniidist mälestusmärgi autorid on skulptor Endel Taniloo ja arhitekt Ülo Sirp. Mälestusmärk on tunnistatud 1997. aastal kultuurimälestiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles