Prokuratuur ei alustanud Pentus-Rosimannuse suhtes kriminaalmenetlust (20)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Tairo Lutter

Riigiprokuratuur analüüsis endise rahandusministri Keit Pentus-Rosimannuse (RE) suhtes esitatud kuriteokaebust ja jõudis järeldusele, et kriminaalmenetluse alustamiseks ei ole alust.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Mart Helme esitas 18. oktoobril prokuratuurile kuriteokaebuse, mille kohaselt oli tal tekkinud kahtlus, et Pentus-Rosimannus suunas rahandusministrina enda Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks nimetamise käiku ja pani sellega toime toimingupiirangu rikkumise eriti suures ulatuses.

Prokuratuur analüüsis põhjalikult kuriteokaebust, selle lisasid ja ka avalikkuses seoses Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi nimetamisega avaldatud informatsiooni.

Riigiprokurör Laura Aiaotsa sõnul on reguleeritud, et Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi esitab küll rahandusminister, kuid kandidaadi leidmise protsess on reguleerimata.

«Kandideerimisprotsessis kandideerimiseks vajaliku dokumendi või CV koostamine ei ole käsitletavad toimingupiirangu rikkumisena.»

«Korruptsioonivastase erikomisjoni istungitel poliitikute ja ametnike antud selgituste kohaselt ei olnud kandidaadi leidmine rahandusministri ülesanne, vaid eelkõige erakonnajuhtide omavahelise kokkuleppe küsimus ehk poliitiline otsus,» selgitas prokurör.

Ta lisas, et rahandusministeerium täitis kandidaadi leidmisel seega formaalset rolli, vastutades vajalike dokumentide ja valitsuse korralduse ettevalmistamise eest. «Kuriteokaebuses esitatud informatsiooni hinnates Pentus-Rosimannus seda protsessi sisuliselt ei suunanud, sest otsuse kandidaadi leidmiseks oli peaminister teinud sõltumata rahandusministri tegevusest,» ütles prokurör.

Kuriteokaebuses ei ole prokuratuuri hinnangul ka tõendeid, et rahandusminister oleks suunanud kandidaadi esitamisele eelnenud kandidaadi leidmise poliitilist protsessi, sest mitme juhtivpoliitiku selgituste kohaselt pakkus kandidatuuri välja peaminister. Samuti viibis rahandusminister kandidaadi valitsusele esitamise ajal välislähetuses ja teda asendas maaeluminister – ehk Keit Pentus-Rosimannus ei osalenud enda kandidatuuri kinnitamises.

Toimingupiirangu rikkumise uurimiseks saab alustada kriminaalmenetlust, kui on alust arvata, et ametnik on oma ametialase tegevusega osalenud enda või endaga seotud isikute suhtes otsuste tegemises või suunamises, aga praegusel juhul oli see otsus tehtud ametniku tegevusest sõltumata, selgitas Aiaots. «Kandideerimisprotsessis kandideerimiseks vajaliku dokumendi või CV koostamine ei ole käsitletavad toimingupiirangu rikkumisena,» lisas ta.

Prokuratuurile esitatud ja kättesaadavatest materjalidest ei ilmnenud ühtegi asjaolu, millest saaks järeldada, et Pentus-Rosimannus oleks sisuliselt suunanud tema nimetamist Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks. Seetõttu jätab prokuratuur ka kriminaalmenetluse alustamata.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles