Oleme praegu olukorras, kus kalast hakkab saama luksuskaup ja täisväärtuslik tervislik toit muutub paljudele kättesaamatuks.

Jaanuari alguses palusime toidutootjatel analüüsida hinnatõusu ja püüda hinnauperpalle pikemalt ette näha. Toona arvati, et pärast kevadist hinnatõusu tuleb pigem rahunemine ja hinnakasv ei ole edaspidi nii kiire – on ju kevad-suvi see aeg, mil on soe ja valge ning energiatarbimine väheneb. Nüüd, aasta lõpu poole, vaatavad toidutootjad uuesti vahepealset hinnarallit ja hindavad, kui täpne nende ennustus oli.

Esimene toiduainete hinna tõus oli mullu sügisel. Tänavu jaanuaris, kui oli selge, et uutest hinnatõusudest pääsu pole, rääkis Valio Eesti ASi tegevdirektor Maido Solovjov, et piimatoodete hinna tõus jääb 10–15 protsendi piiresse. Peamiseks põhjuseks kõvasti kallinenud toorpiima hind. Nüüd ütleb Solovjov, et ajale tagasi vaadates oli tema prognoos väga-väga optimistlik, mis tugines eelmiste aastakümnete praktikale, kus vaid korraks kerkis toorpiima hind 40 sendile liitri eest. Praegu oleme jõudnud viiekümne sendi ja enama juurde ning seda ilma käibemaksuta.

Kommentaarid
Copy