LUUBI ALL ANALÜÜS: kas kiirelt kosuvad hinnad hakkavad varsti langema? (4)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Üksikute toodete kaupa vaadates on mõned hinnaliikumised arusaadavamad ja mõned mitte.
Üksikute toodete kaupa vaadates on mõned hinnaliikumised arusaadavamad ja mõned mitte. Foto: Arvo Meeks

Viimased kaks-kolm kuud on maailmas mitme tähtsa tooraine hinnad alla tulnud. Kas ja kuidas võib see langus jõuda Eestisse?

Kuu aega tagasi, septembris avaldatud majandusprognoosis ennustas Eesti Pank selle aasta hinnatõusuks 19 protsenti. Märtsi prognoosis pakkusid nad aasta hinnatõusuks 10 protsenti. Ja eelmise aasta detsembris ennustasid nad 2022. aasta inflatsiooniks seitse protsenti koos lisaklausliga: «Kiire hinnatõus raugeb 2022. aasta teises pooles.»

Kes tahab, võib parastada – vaadake, kuidas panid mööda. Ja midagi tulebki kõrva taha panna – eksperdi ei ole eksimatud –, aga pole mõtet siiski kalduda teise äärmusesse. «Inflatsioon on kõige keerulisem asi, mida prognoosida. Hinnatõusu rida on ka meie septembri prognoosis, mille osas ebakindlus kõige suurem,» ütleb Eesti Panga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai. Ta toob võrdluseks palgad. Miinimumpalk lepitakse kokku, avaliku sektori palgatõusud kirjutatakse seadusesse, mis teeb kokkuvõttes palga prognoosimise märksa lihtsamaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles