Ukraina sõda suurendab eestlaste soovi astuda Kaitseliitu

Postimees
Copy
Foto: Postimees

Kaitseliidu uuemad liikmed, Kaia Jallai ja Sven Nuutman annavad aru, miks nad sellesse organisatsiooni astusid.

Kai Jallai: Olen saanud kõvasti teadmisi ja tutvunud väga ägedate inimestega

Foto: Postimees

1. Nimi? Auaste?

Kaia Jallai, malevlane.

2. Struktuuriüksus? Ametikoht?

Küberkaitseüksuse Tartu rühm, tegevliige.

3. Kaua Naiskodukaitses?

Olen Kaitseliidus aastast 2020.

4. Miks otsustasid tulla Naiskodukaitsesse?

Oli soov midagi Eesti heaks ära teha. Sõbranna, kes ise Kaitseliidus, tuli uurima, kas mul oleks huvi tulla seda tutvustavale üritusele. Kuna ma tervislikel põhjustel kahjuks «metsas müttajaks» ei sobi, siis pakkus ta välja, et võiksin kuulata, mida küberitest räägitakse. Kuuldu meeldis ja siin ma siis olen.

5. Kuidas said enne liitumist infot Naiskodukaitse kohta?

Peamiselt tuttavatelt sotsiaalmeedias, aeg-ajalt ka meediast.

6. Mida ootasid ja mida päriselt oled saanud?

Ma ei osanudki ju midagi täpselt oodata, sest tõuge tuli väljastpoolt. Nüüdseks olen saanud kõvasti teadmisi ja tutvunud väga ägedate inimestega.

7. Naiskodukaitse plussid ja miinused?

Mulle meeldib, et tegu on vabatahtliku ühendusega, kus saab igaüks panustada vastavalt oma võimetele ja oskustele.

8. Millega peaks arvestama Naiskodukaitsega liituja?

Tegu on vabatahtliku ühendusega, aga kindlasti ei tähenda see lihtsalt tiksuma jäämist. Tuleb ka ise aktiivne olla ja panustada.

9. Mis on kaitsetahe?

Kaitsetahe on soov panustada oma riiki ja selle turvalisusesse. Ükskõik millises vormis siis keegi on võimeline panustama.

10. Sinu sõjahüüd?

Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.

Sven Nuutman: Ukrainas käiv kohutav sõda on aidanud kaasa kaitsetahte suurenemisele

Foto: Postimees

Nimi? Auaste?

Sven Nuutmann. Malevlane.

Struktuuriüksus? Ametikoht?

Kaitseliidu küberkaitseüksus, strateegiline kommunikatsioon. Malevlane.

Kaua Kaitseliidus?

Selle aasta aprillis liitusin, seega umbes kuus kuud.

Miks otsustasid tulla Kaitseliitu?

Mul jäi noorukina kaitseväes ajateenistus läbimata, sest olin eri põhjustel vabastatud. Esialgu alla kolmeaastase poja, siis ülikoolis õppimise tõttu. Sel ajal ei olnud ajateenistus noorte hulgas ka eriti populaarne. Hiljem mõtlesin korduvalt, kuidas saaksin panustada oma kodumaa kaitsmisse. Oli tekkinud ka teatav süütunne, sest mul puudus algne väljaõpe kohustuslikust ajateenistusest. Pärast selle aasta 24. veebruari, kui Venemaa alustas jõhkrat sõda Ukrainas, otsustasin leida tee Kaitseliitu, kus saan vabatahtlikuna anda maksimaalse panuse tsiviilelus omandatud oskustest Eesti kaitsevõime tugevdamiseks.

Kuidas said enne liitumist infot Kaitseliidu kohta?

Aus vastus: olin pigem halvasti informeeritud ja mul olid mingi imelikud eelhoiakud. Ma ei teinud vahet kaitseväel ja Kaitseliidul, viimasest oli imelik mälestus, mis saadud meediast seoses Pullapää kriisiga. Kaitseliit on teinud viimastel aastatel tublit teavitustööd, kuid nüüdseks rohkem kui kuus kuud kestnud Ukraina sõja uus faas on pannud liitujad ise aktiivselt infot hankima. Oluline ongi see, et paljud, kes pole ajateenistust läbinud, saavad siiski anda oma panuse vabatahtlikuna nii militaarse kui ka mittesõjalise poolega. Kaitseliit pakub eri koolitusvõimalusi, seega julgustan liituma neid, kes veel kõhklevad.

Mida ootasid ja mida oled päriselt saanud?

Mul ei olnud ootusi, küll aga teadmatusest tulenev ärevustunne. Kogu militaarne temaatika oli mulle seni üsna tundmatu. Mind on võetud Kaitseliitu väga hästi vastu, pakutud palju koolitust ning temaatilisi arutelusid. Ise tuleb olla aktiivne ja avatud. Olen rahul, et liitusin, ja püüan panustada vabatahtlikuna maksimaalselt oma teadmistega Kaitseliidu tegemistesse.

Kaitseliidu plussid ja miinused?

See annab kindlama tunde praeguses ebakindlas maailmas, Kaitseliidus olles saad anda oma panuse Eesti kaitsesse. Kui oled n-ö pealtvaataja ehk mitte liige, siis päris kriisi saabudes ei tea sa isegi seda, kuhupoole joosta, et aidata oma peret ja lähedasi. Kaitseliit on hea võimalus kõigil lojaalsetel Eesti kodanikel panustada meie kodumaa kaitsesse.

Millega peaks arvestama Kaitseliiduga liituja?

Kaitseliit on küll militaarne organisatsioon, aga samas osatakse hästi kasutada tsiviilmaailmast tulevate liitujate teadmisi. Kaitseliidus on enamik vabatahtlikud, aga vabatahtlik on liitumine ja väljaastumine – kui juba seal oled , siis tuleb ka panustada ja lisaks kuulata, harjutada, õppida.

Mis on kaitsetahe?

Tingimusteta soov kaitsta kodumaad, vastavalt oma oskustele ja võimetele. Kahjuks on paljudel ka praegu suhtumine, et sõjaohu korral tuleb ruttu mõelda, kus on mu paat või kuidas jõuda esimesele lennukile. NATO liikmesus tekitas petliku turvatunde ja on vähendanud kodanike arusaama enda panuse olulisusest. Ukrainas käiv kohutav sõda on aidanud aga kaasa kaitsetahte suurenemisele ja Eestimaa inimesed ei looda ainult abile, vaid on ka ise patriootlikult valmis kodumaad kaitsma.

Sinu sõjahüüd?

Eesti eest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles