JÕUAMETITE JUHIVALIMISED ⟩ Kapo juht ja mängud kuluaarides

Raul Ranne
Copy
Kapo juhid: Jüri Pihl, Aldis Alus, Raivo Aeg, Arnold Sinisalu. Keskel Margo Palloson.
Kapo juhid: Jüri Pihl, Aldis Alus, Raivo Aeg, Arnold Sinisalu. Keskel Margo Palloson. Foto: kollaaž, Madis Veltman

Öeldakse, et jõuametkondade juhiks ei pruugi saada tingimata parim, vaid sageli valitakse see, kel on poliitiliste jõudude seas vähem vastuhääli. Vaatame, kuidas on tegutsetud näiteks kaitsepolitsei (kapo) juhtide valimisel, mille taustal võib peaaegu alati märgata poliitikute närvilist nihelemist.

1998. aastaks, kui sai läbi Jüri Pihli esimene ametiaeg kapo peadirektorina, oli tema juhitud vastuluureasutus edukalt nurjanud venemeelsete katsed eraldada Ida-Virumaa taas iseseisvast Eestist ning pidanud lahinguid noores vabariigis peremehetsema kippunud allilmaga.

Pihli juhtimisel ehitati meie kaitsepolitseiamet üles Ameerika föderaalse juurdlusbüroo (FBI) eeskujul, mis teadagi tegeleb vastuluurega ja uurib ka riiklikult olulisi kuritegusid. Kapo võttis üha julgemalt ette poliitikuid, kel hingel korruptsioonipatt või sobimatu kokkupuude vaenuliku naaberriigi eriteenistusega.

Polnud ebatavaline näha ajakirjanduses aina julgemaid võrdlusi Pihli ja FBI pikaajalise vastuolulise juhi J. Edgar Hooveri vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles