UURING ⟩ Helme seisukohta Ukraina sõja kohta ei toeta 59 protsenti kodanikest (23)

BNS
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Sander Ilvest

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel Norstat Eesti tehtud küsitluse põhjal ei toeta 59 protsenti valimisõiguslikest kodanikest Mart Helme hiljutist seisukohta Ukraina sõja kohta, kuid EKRE toetajatest on 64 protsenti temaga nõus.

26. oktoobril venekeelses ERRis avaldatud intervjuus ütles Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Mart Helme, et nad ei ole Venemaa ega Ukraina poolt, vaid on rahu poolt. See seiskoht tõi kaasa kõikide teiste suuremate erakondade esindajate kriitika. Ühiskonnauuringute Instituut uuris, kuidas suhtutakse Mart Helme avaldatud seisukohta ühiskonnas laiemalt.

Vastajatele esitati järgmine küsimus. Mart Helme ütles venekeelsele ERRile: «Meie seisukoht parimast väljapääsust on rahuleping. Nii raske kui see mõlemale osapoolele ka poleks, vähemalt inimesed ei hukku. [...] Me ei ole Venemaa ega Ukraina poolt, me oleme rahu poolt.» Kas te nõustute Helme seisukohaga?

Kõikidest vastajatest 59 protsenti vastas sellele pigem ei või ei, 33 protsenti ütles jah või pigem jah, ning 9 protsenti ei osanud sellele vastata.

Kui valijaskond tervikuna kaldub Mart Helme seisukoha vastu, siis EKRE toetajatest nõustub sellega 64 protsenti ja Keskerakonna toetajatest 63 protsenti. Selle seisukohaga nõustus SDE toetajatest 15 protsenti, Eesti 200 toetajatest 11 protsenti, Reformierakonnast 8 protsenti ning Isamaast 7 protsenti.

Eestlastest nõustub seisukohaga 23 protsenti ning 68 protsenti ei nõustu. Muust rahvusest vastajatest nõustub 77 protsenti ning 16 protsenti ei nõustu.

Vastajatelt küsiti veel, kas nende arvates peaks Ukraina sõlmima Venemaaga rahu, kui see tähendaks suuri järeleandmisi Ukraina poolt. 17 protsenti vastas jah või pigem jah, 74 protsenti pigem ei või ei ning 10 protsenti ei osanud öelda.

Erakondliku eelistuse järgi soovivad iga hinna eest rahu sõlmimist enim Keskerakonna toetajad ehk 41 protsenti, 45 protsenti on selle vastu. EKRE toetajatest arvab 22 protsenti, et Ukraina peaks iga hinna eest rahu sõlmima ning 67 protsenti oleks selle vastu.

Ülejäänud erakondade toetajad ülekaalukalt ei nõustu sellega, et Ukraina peaks iga hinna eest Venemaaga rahu sõlmima ehk 92 protsenti Reformierakonna, 92 protsenti Isamaa, 87 protsenti Eesti 200 ning 83 protsenti SDE toetajatest vastas pigem ei või ei.

Eestlastest pooldab selliselt rahu sõlmimist 9 protsenti ning 84 protsenti ei poolda. Muust rahvusest vastajatest pooldab 51 protsenti ning 29 protsenti ei poolda.

Vastajatel paluti ka öelda, kas nad on praeguses sõjas Ukraina või Venemaa poolt. 79 protsenti vastajatest toetab Ukrainat, 15 protsenti mitte kumbagi ning 3,1 protsenti Venemaad. Ainult Keskerakonna valijate seas jääb Ukraina toetajate osakaal alla 50 protsendi ehk 46 protsenti Keskerakonna valijatest toetavad Ukrainat. Ülejäänud suuremate erakondade valijatest ütleb valdav enamus, et nad toetavad Ukrainat.

Eestlastest toetab 90 protsenti Ukrainat, 7 protsenti mitte kumbagi osapoolt ning 1,4 protsenti Venemaad. Muust rahvusest vastajatest toetab 26 protsenti Ukrainat, 50 protsenti mitte kumbagi osapoolt ning 10,6 protsenti Venemaad.

Värskest Ühiskonnauuringute Instituudi küsitlusest selgub, et kuigi enamus EKRE valijaid toetab Mart Helme hiljutist seiskohta, siis ei tähenda see, et Ukraina peaks nende arvates rahu sõlmima iga hinna eest ehk tegema Venemaale suuri järeleandmisi rahu saavutamiseks. Lisaks on valdav enamus EKRE valijaid praeguses sõjas Ukraina poolt.

Norstati küsitlus viidi läbi 27.–28. oktoobrini veebikeskkonas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales 1002 vastajat.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles