Looduskaitsjad loodavad Sütiste metsa tallunud arendust peatada

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Ehitajate tee 2 ehitusplatsi läheduses on töömasinatega pinnast rikutud.
Ehitajate tee 2 ehitusplatsi läheduses on töömasinatega pinnast rikutud. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas Nõmme-Mustamäe looduskaitseala servast vaid mõne meetri kaugusel klopsivad rajatava korrusmaja vundamendil ehitusmehed. «Ma ei usu, et ta enam kasvama läheb!» Tallinna linnavolikogu keskkonna- ja kliimakomisjoni eksperdi Gilleke Kopamehe hääl on pikalitõugatud männist rääkides sünge. Veidi eemal on vigastatud kask ning liivane pinnas mõjub kui ülesküntud uudismaa.

Krunt on viiekorruselise hoone jaoks kitsuke, 1848-ruutmeetrine ning maastikukaitseala piirab seda kolmest küljest. «Mida kõrgemaks maja ehitus läheb, seda raskem on siin ringi pöörata,» ennustab Kopamees. Kuigi kraanasid veel püsti pole, on arendaja Männimetsa Kodu ja ehitaja Wareconi esindava Ando Koidu sõnul pooled pinnad müüdud. Kõige kallimad on veidi enam kui 80-ruutmeetrised korterid: umbes 300 000 eurot. Neid reklaamitakse Männimetsa kodulehel märksõnadega «rahu», «privaatsus» ja «rohelusest pakatav».

Paljudele linnu-, nahkhiire- ja teistele loomaliikidele koduks oleva Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala moodustamine jääb aastasse 2004. Sel aastal vahetas omanikku ka varem kaitseministeeriumi valitsemisalas olnud kinnisasi: riik võõrandas selle tasuta Tallinnale. Kuid juba suvel 2005 palus Mustamäe valitsus Tallinna elamumajandusametilt luba krunt maha müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles