Pressinõukogu peatab Ukraina toetuseks liikmelisuse Euroopa pressinõukogude liidus

BNS
Copy
Pressinõukogu logo.
Pressinõukogu logo. Foto: Pressinõukogu

Eesti pressinõukogu koos kaheksa riigi pressinõukoguga otsustas reedel peatada liikmelisuse Euroopa sõltumatute pressinõukogude liidus, et avaldada toetust liidust lahkunud Ukraina ajakirjanduse eneseregulatsiooni organile.

Reedel, 28. oktoobril saatsid Soome, Rootsi, Taani, Norra, Eesti, Iirimaa, Armeenia, Gruusia ja Moldova pressinõukogud AIPCE liikmetele ja koordineerimiskomiteele avalduse, milles nad teatavad, et peatavad oma liikmelisuse AIPCE-s.

Ukraina kolleegid tegid aprillis ettepaneku arvata AIPCE-st välja Venemaa pressinõukogu (avalik pressikaebuste kolleegium) ning kuigi seda arutati aprillis, ei lubanud koordineerimiskomitee liikmete vahel korralikku ja avatud arutelu kuni 21. oktoobril Küprosel toimunud AIPCE peaassambleeni.

Ka peaassambleel ei toimunud erapooletut arutelu ega korrektset hääletust meie pakutud kompromissettepanekule peatada ajutiselt Venemaa liikmelisus AIPCE-s. Allakirjutanud pidid kõvasti võitlema, et meie kompromissettepanek üldse hääletusele pandaks.

Ukraina pressinõukogu juhtis oma avalduses tähelepanu, et Venemaa pressinõukogu on juba aastaid vaadanud läbi sõrmede Venemaa meedias hoogu kogunud Ukraina vastase vaenu õhutamisele.

Aruteludes selgus, et Venemaa pressinõukogu ei täida oma rolli sõltumatu eneseregulatsiooni koguna, nagu on ette nähtud AIPCE reeglites. Näiteks on Venemaa pressinõukogu teatanud, et ei menetle sõja kajastamisega seotud kaebusi ega võta ka mingit sõnavabadust toetavat seisukohta. Venemaa pressinõukogu tegutseb Venemaa presidendi stipendiumifondi toetusel.

«Fakt, et Ukraina on väljas ja Venemaa sees, teeb meie jaoks AIPCE tegevuses osalemise võimatuks,» seisab liikmesuse peatanud 9 pressinõukogu avalduses. «Toetame igati AIPCE deklareeritud eesmärke, et eksisteeriks sõltumatu ajakirjandus ja tugevad pressinõukogud Euroopas. Oleme valmis naasma liitu, kus parimaid tavasid, ideid ja ühiseid väärtusi on võimalik jagada demokraatlikul ja lugupidaval viisil.» Seni peatavad 9 pressinõukogu oma liikmesuse AIPCE-s.

Avalduse esitanud pressinõukogud taotlesid oma nimede ja logode eemaldamist AIPCE kodulehelt. Ukraina pressinõukogu peatas liikmesuse suvel ja lahkus liidust 21. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles