Mart Helme jättis eile korruptsioonivastase komisjoni istungi teadmata põhjustel ära (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Mart Helme ei lepi Keit Pentus-Rosimannuse nimetamisega kontrollikoja liikmeks.
Mart Helme ei lepi Keit Pentus-Rosimannuse nimetamisega kontrollikoja liikmeks. Foto: Kollaaž

​Keit Pentus-Rosimannuse (RE) esitamine Euroopa Kontrollikoja liikmeks on tekitanud riigikogu korruptsioonivastases komisjonis teravaid arutelusid. Komisjoni esimees Mart Helme (EKRE) on väitnud, et esitamine ei olnud seaduspärane ning pealegi olevat endisel rahandusministril tõsised maineprobleemid, mis teeb ta kõrgele ametikohale sobimatuks.

Komisjon arutas 27. oktoobril Mart Helme koostatud kirja mustandit Euroopa Parlamendi fraktsioonidele, kus on esitatud argumendid, miks Pentus-Rosimannus sellele kõrgele kohale ei sobi. Esiteks oli seal kirjas, et ta rikkus toimingupiirangu keeldu teadlikult, tahtlikult ja süsteemselt, eirates seadust, mis keelab isikul osaleda otsustusprotsessis, mis toob talle isiklikku kasu. Teiseks toob Helme kirjas välja maineprobleemid: Pentus-Rosimannus koos abikaasa ja isaga olevat olnud osaline ühiskonnas laia kõlapinda leidnud kohtusaagas. Helme väitel olevat kohtuprotsessi käigus välja tulnud äärmiselt inetuid fakte, muu hulgas sularaha kõrvaldamine pankrotis firma arvetelt.

Reformierakonna fraktsioon esitas korruptsioonivastases komisjonis kirja projektile oma eriarvamuse, milles lükkas seal sisaldunud väited tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles