Valitsus sai koroonapasside vaidluses vahevõidu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikohus tunnistas eile põhiseaduspäraseks nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) normid, mille alusel valitsus kehtestas eelmise aasta suvel koroonapassi nõude.
Riigikohus tunnistas eile põhiseaduspäraseks nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) normid, mille alusel valitsus kehtestas eelmise aasta suvel koroonapassi nõude. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus tunnistas eile põhiseaduspäraseks nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) normid, mille alusel kehtestas valitsus eelmise aasta suvel koroonapassi nõude. See on valitsusele alles väike vahevõit, sest endiselt jäi kehtima Tallinna halduskohtu 31. mail langetatud otsus, mille järgi on valitsus koroonapassi nõudega kaebajate õigusi rikkunud.

Riigikohus rõhutas, et NETSi tuleb täiendada ja muuta see vastavaks alates koroonaviiruse leviku algusest muutunud olukorraga. Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi liikme Ivo Pilvingu sõnul ei pruugi riigikohus sama seadust tulevikus uuesti enam põhiseaduspäraseks tunnistada, kui valitsus peaks võimaliku uue koroonalaine ajal täpselt samadel alustel taas samasugused piirangud kehtestama.

Põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium märkis, et koroonapassi nõue piiras küll mitut põhiõigust, kuid sedalaadi piirangud võivad põhimõtteliselt olla vajalikud, et täita põhiseadusega riigile pandud kohustust kaitsta inimeste elu ja tervist ohtliku nakkushaiguse eest. Otsus oli üksmeelne ja sellega nõustusid kõik otsuse teinud riigikohtunikud: Villu Kõve, Hannes Kiris, Heiki Loot, Kaupo Paal ja Ivo Pilving.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles