Ametlik: Eestis tõusis seksuaalse enesemääramise eapiir

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Endiselt ei tohi täiskasvanu astuda seksuaalsuhtesse alla 18-aastase noorega, kui see täiskasvanu on noore pereliige või muu usaldus- või mõjupositsioonil olev inimene. Illustreeriv foto.
Endiselt ei tohi täiskasvanu astuda seksuaalsuhtesse alla 18-aastase noorega, kui see täiskasvanu on noore pereliige või muu usaldus- või mõjupositsioonil olev inimene. Illustreeriv foto. Foto: Arvo Meeks

Eestis jõustus teisipäeval seadusemuudatus, mille järgi ei tohi täiskasvanu alla 16-aastasega seksuaalsuhtesse astuda. Noorte omavahelised vabatahtlikud seksuaalsuhted pole keelatud, kui partnerite vanusevahe on kuni viis aastat.

«Ühiskonnas aastaid päevakorral olnud mure, et täiskasvanu seksuaalsuhe alla 16-aastasega on ohuks kujunemiseas noorele, saab täna lahenduse. Seksuaalse enesemääramise eapiir tõuseb 16. eluaastale, et noori teismelisi senisest paremini kaitsta,» sõnas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

«16-aastased on oluliselt küpsemad seksuaalsust puudutavates küsimustes kui 14-aastased noored ning täiskasvanu manipuleerimise risk on seega palju väiksem. Seksuaalsuhted täiskasvanu ja alla 16-aastase teismelise vahel olid väga ebavõrdsed ja mõjusid noortele kahjulikult. Seetõttu ei ole sellised suhted edaspidi enam lubatud ja need on karistatavad,» ütles justiitsminister Lea Danilson-Järg (Isamaa).

Uuringud näitavad, et suurem osa seksuaalsuhteid 14–16-aastaste noorte hulgas leiavad aset eakaaslaste või väikese vanusevahega noorte vahel, kinnitas ministeerium. Seetõttu on kõrgema eapiiri seadmisel jäetud erand juhtudeks, kui teineteist on leidnud 14–16-aastane alaealine ja temast kuni 5 aastat vanem täiskasvanu. Suhe peab seejuures olema mõlema jaoks soovitud ja vabatahtlik.

«Endiselt ei tohi täiskasvanu astuda seksuaalsuhtesse alla 18-aastase noorega, kui see täiskasvanu on noore pereliige või muu usaldus- või mõjupositsioonil olev inimene. Näiteks ei tohi ta olla õpetaja või treener, kuna on oht, et ta võib ära kasutada noore sõltuvust ja enda mõjuvõimu. Nimetatud keeld kehtib juba 2013. aastast, et kaitsta lapsi ja noori ärakasutamise eest,» tähendas justiitsminister.

Koos seksuaalse enesemääramise eapiiri tõusuga jõustus ka muudatus, mille järgi saavad abielluda üksnes täisealised isikud.

Seksuaalse enesemääramise eapiiri muutmise vajalikkusele olid tähelepanu juhtinud nii lastekaitse, õiguskaitse kui ka seksuaaltervise edendamisega seotud organisatsioonid. Muudatustele eelnesid põhjalikud arutelud meedias, spetsialistide ringis ning riigikogus.

Justiitsministeeriumi meelespea

  • Sinu keha on sinu oma. Ainult sina tohid otsustada, kes ja kuidas tohib seda puudutada.
  • Mistahes seksuaalse tegevuse juures on kõige tähtsam partneri nõusolek. Sul ja partneril on alati õigus muuta meelt ja öelda ei.
  • Heas ja tervislikus suhtes ei ole survestamisel ega manipuleerimisel kohta.
  • Kui sina või keegi, keda tead on kahjulikus suhtes või seksuaalse väärkohtlemise ohver, küsi abi. Uuri lähemalt palunabi.ee (116 006) või lasteabi.ee (116 111). Ära jää murega üksi!
  • Seksuaalselt väärkoheldud või selle kahtlusega lapse abistamiseks või ise abi saamiseks pöördu lastemaja poole Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Pärnus infotelefonil 5854 5498 (E–N 8–17, R 8–15.30) või 116 111.
  • Hädaohukorral pöördu politseisse 112.

Seksuaalvägivalla kriisiabikeskused pakuvad ööpäevaringselt abi inimestele, kes on kogenud seksuaalvägivalda viimase seitsme päeva jooksul. Vaata videost, millist abi seksuaalvägivalla kriisiabikeskustes pakutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles