TÄISTUND ⟩ Miks valiti aasta õpetajaks umbkeelne narvalanna? (22)

Elo Mõttus-Leppik
Copy

Oktoobris tunnustati aasta õpetaja galal pedagooge. Ida-Virumaa keeleinspektorid pidid ehmatusest toolilt kukkuma, kui riiklikku preemiat vastu võttes asus vene keeles tänukõnet pidama aastaid nende huviorbiidis olnud Jelena Botškova.

«Keeleamet on Jelena Botškova eesti keele oskust kontrollinud korduvalt alates 2010. aastast. Talle on tehtud mitu ettekirjutust ja määratud ka sunniraha. Tal on lihtsaim keeletase, mida nõutakse näiteks kojameestelt,» ütleb keeleameti Ida-Viru järelevalvetalituse peainspektor Marge Mägi-Puss täna õhtul kell 20 Kanal 2 eetrisse minevas saates «Täistund».

Elo Mõttus-Leppik käis Narvas külas aasta lasteaiaõpetajaks valitud Jelena Botškoval Narva Lasteaed Tarekeses, kus ta on töötanud 22 aastat. «Ma hakkasin (galal) rääkima eesti keeles, aga närvid ei lubanud. Mul oli raske,» selgitab Botškova, miks ta pidas tänukõne vene keeles.  Botškova tunnistab, et pigem lahkub töölt, kui läheb keeleeksamile. 

Kuidas sai riiklik žürii, mille eesotsas on haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, tõsta teistele eeskujuks aastaid keelenõudeid rikkuva inimese? Millise sõnumi annab see ülejäänud 2300-le eesti keelt mitte kõnelevale õpetajale? Lähemalt kell 20 Kanal 2 saates «Täistund» 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles