Peretoetuste tõstmise vastu andis allkirja 8407 inimest

Postimees
Copy
Foto: Postimees

Petitsioonile «Peretoetused õiglaseks!» andis rahvaalgatus.ee keskkonnas 10. kuni 31. oktoobrini oma toetusallkirja 8407 eestimaalast, eile edastati algatus riigikogule. Petitsiooniga nõutakse kõigi Eesti laste võrdset kohtlemist ning seaduseelnõus 703 SE olevate probleemide lahendamist enne seaduse vastuvõtmist.

Kõige rohkem riivab inimeste õiglustunnet plaan maksta kolme lapsega perele toetust 700 eurot kuus rohkem kui kahe lapsega perele.

Vastu ollakse ka plaanile hakata peretoetust maksma mitteõppivate 19–24-aastaste noorte eest, samas kui paljude õppivate noorte eest pered toetust ei saa, ning suurpere toetuse indekseerimisele, jättes ülejäänud toetused indekseerimata.

Allkirjastajad on ühte meelt, et praegusel kujul seaduse vastuvõtmine on Eestile kahjulik, tekitab laste vahel ebavõrdsust ning on ebaõiglane.

Eestlased ei ole need imeloomad, kelle lapsed saavad täiskasvanuks alles 24-aastaselt.

«Paljud inimesed veel ei aimagi, millist absurdisuppi riigikatlas keedetakse. Asja aetakse kiirkorras, ilma põhjalike uuringuteta, uinutava sõnumiga  nagu tõstame iivet ja toetame peresid,» kommenteeris toimuvat rahvaalgatuse üks eestvedaja Liina Virolainen.

«Kolmandate laste sündide loodetav kasv madala sündivuse probleemi ei lahenda, 86 protsenti peredest toetust ei saa ning eestlased ei ole need imeloomad, kelle lapsed saavad täiskasvanuks alles 24-aastaselt. Laenu maksame tagasi ühiselt.»

Perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise 19. oktoobril, muudatusettepanekute tähtaeg on 3. november ja eelnõu teine lugemine on planeeritud novembri teise poolde.

Petitsiooni kaasaalgataja Teele Jõksi sõnul soovivad nad edastada oma mõtted riigikogu sotsiaalkomisjonile, et ühiskonna valulist signaali võetaks tõsiselt.

«Plaanime kutsuda inimesi Toompeale oma meelsust näitama ja kui seegi ei aita, on lootused presidendil. On mõeldamatu, et meie väikeses riigis, kus iga inimene on arvel, tehakse lastel niimoodi vahet. Laps ei saa valida, millisesse perre ta sünnib,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles