Riik kaebab koroonapassi nõude kehtetuks tunnistanud otsuse edasi (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Sotsiaalministeerium kaebab edasi koroonapassi kehtetuks tunnistanud kohtuotsuse.
Sotsiaalministeerium kaebab edasi koroonapassi kehtetuks tunnistanud kohtuotsuse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotsiaalministeerium otsustas esitada apellatsioonkaebuse Tallinna halduskohtu 31. mai otsusele, mis tunnistas koroonatõendi ehk koroonapassi nõude ebaseaduslikuks.

«Apellatsioonkaebus on võimalik esitada riigikohtu otsusest arvates 30 päeva jooksul, seega esitatakse see hiljemalt novembri lõpus,» ütles sotsiaalministeeriumi esindaja Neeme Raidvere.

Ta selgitas, et valitsus lähtus vaidlustatud korralduste andmisel vajadusest tõkestada uue ja ohtliku haiguse levikut ning kaitsta inimeste elu ja tervist, kehtestades piiranguid vaid sedavõrd, kuivõrd see oli nimetatud eesmärkide täitmiseks vältimatult vajalik.

«Sellest lähtume ka halduskohtu otsuse vaidlustamisel,» märkis ta.

Valitsus kehtestas mullu mais nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) alusel karantiininõuded koroonaviirusesse haigestunute lähikontaktsetele ja augustis piirangud huvikoolides, toitlustusasutustes, spordiklubides, veekeskustes ning avalikel üritustel ja koosolekutel viibimisele.

Mõlema korralduse järgi olid piirangutest vabastatud koroonatõendi ehk koroonapassiga inimesed, kes on läbinud vaktsineerimiskuuri, vaktsineerituga võrdsustatud või haiguse eelnenud 180 päeva jooksul läbi põdenud.

Halduskohtule kaebuse esitanud 52 inimest ja kolm äriühingut leidsid, et korraldused piiravad põhiseadusvastaselt nende õigusi. Kaebuse esitanud 52 inimesel polnud koroonatõendit. Toitlustuse, kirjastamise ja sõiduõppega tegelenud äriühingud olid aga seisukohal, et koroonatõendi nõue ja nende kohustus seda kontrollida piirab ettevõtlusvabadust.

Halduskohus rahuldas tänavu 31. mai otsusega kaebused ja taotles riigikohtult korralduste aluseks olnud NETSi normide tunnistamist põhiseadusvastaseks. Kohtu hinnangul polnud normid piisavalt täpsed ja selged ega määratlenud täidesaatva võimu tegevuse piire.

Korraldustes ette nähtud tõsised põhiõiguste piirangud oleks tulnud halduskohtu arvates kehtestada seaduse, mitte valitsuse õigusaktiga.

Riigikohus otsustas esmaspäeval, et vaidlusalused NETSi normid ei ole põhiseadusega vastuolus. Samas hindas riigikohus ainult seaduse sätete vastavust põhiseadusele. Riigikohtunik Ivo Pilving selgitas esmaspäeval Postimehele, et riigikohus ei andnud oma otsusega hinnangut sellele, kas valitsuse otsus kehtestada koroonapass oli proportsionaalne.

See tähendab, et Tallinna halduskohtu otsus tunnistada koroonapassi nõue kehtetuks kehtib endiselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles