Riigipea kuulutas välja viis seadust

Postimees
Copy
Eesti Vabariigi president Alar Karis.
Eesti Vabariigi president Alar Karis. Foto: Madis Veltman

President Alar Karis kiitis täna heaks mitu seadusemuudatust. Edaspidi lihtsustuvad piiriülesed perekonnaseisu toimingud, muudetakse lastekaitseseadust, paraneb tööohutus ning tõhustatakse karistusandmete vahetamist ELi liikmesriikide vahel.

Sätestatakse kord, kuidas saab seni teises liikmesriigis elanud last Eestisse paigutada ning kaotatakse tsiviilkohtumenetluse seadustikust lapse ärakuulamise vanusepiir (praegu 10 a). Seadus paneb ka paika, millised ametnikud või asutused annavad määruse alusel tõendeid, millised kohtud võivad arutada lapseröövi puhul lapse tagastamise asju.

Abielu- ja lahutusmenetluses võetakse kasutusele elektrooniline asjaajamine, nii et ei pea abiellumis- ja lahutusavalduse esitamiseks minema perekonnaseisuametisse kohale. Samuti saab digiallkirjaga kinnitatud abiellumis- ja abielu lahutamise avalduse esitada elektrooniliselt notarile.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatus võimaldab selgitada koolivälistel spetsialistidel välja Ukrainast Eestisse saabunud põgenikest õpilaste vajadused ja tagada neile jõukohane õpe. Senine seadus kohustas nõustamismeeskondadel kaasata haridus-, sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna spetsialiste. Muudatuste järgi kaasatakse neid vajadusel.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses parandatakse töötervishoiuteenuse korraldust ja kvaliteeti ning tööandja ja töötervishoiuarsti koostööd. Muudatuste kohaselt tuleb analüüsida ettevõtte töötervishoiu olukorda tervikuna. Samuti muutub selgemaks töötajate terviseandmete töötlemine, kui see on vajalik töötervishoiu ja tööohutuse tagamiseks. Seadus näeb ette ka tööandja ja töötaja kohustused kaugtöö korral ohutu töökeskkonna tagamisel.

Karistusregistri seaduse muudatuse järel on plaanis kasutusele võtta ELi ühtne infosüsteem, mille kaudu saab tuvastada, kas kolmanda riigi kodanik või ka kodakondsuseta inimene on ELi liikmesriigis kuriteo eest karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles