GALERII ⟩ Tiit Terik: kasutasin restoranis võimalust Mailis Repsi õnnitleda, lauluga ma ei esinenud

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Jüri Ratase teise valitsuse kultuuriminister Tiit Terik (Keskerakond) ütles täna Harju maakohtus endise haridusministri Mailis Repsi kohtuprotsessil, et 2020. aasta jaanuaris Tallinnas Kadriorus restoranis Mon Repos toimunud kohtumine oli mitteformaalses formaadis töökohtumine, kuid ta kasutas seal ka juhust õnnitleda Repsi sünnipäeva puhul.

«Mina kasutasin võimalust seal kolleegi Mailis Repsi õnnitleda. Ma ei tea, kas tema sünnipäev oli just samal päeval, aga selles ajavahemikus kindlasti. Pikka kõnet ma ei pidanud ja lauluga ei esinenud. See oli tavaline õnnitlemine, paar lauset omavahelist vestlust, minu poolt asi sellega piirdus,» rääkis Terik, kes oli Mon Repos’ ürituse ajal Tallinna linnavolikogu esimees.

Terik ei suutnud täpselt meenutada, kuidas ta sai kutse Kadrioru restorani. «Julgen arvata, et sain kutse e-maili teel. Seal oli kokku üle kümne inimese,» ütles Terik, kuid ei osanud täie kindlusega peale Jüri Ratase ja Mailis Repsi rohkem kedagi kohalviibinutest nimetada.

Prokurör Denis Tšasovskih demonsteeris Terikule 7. jaanuaril 2020 e-posti aadressilt minister@hm.ee paljude keskerakondlastele saadetud e-kirja teemaga «Kutse 13. jaanuar kell 19.00». Sama e-kirja on prokurör demonstreerinud Repsi kohtuistungitel paljudele keskerakondlastest tunniustajatele.

Armas sõber!

Mul on uue aasta ja uue eluaasta alguse vahel ainult kolmteist päeva. See on nii lühike aeg, et korraga saab tähistada mõlemat. Oled oodatud esmaspäeval, 13. jaanuaril kell 19.00 restorani Mon Repos Narva mnt 92.

Parimate soovidega

Mailis

PS. Kingitus ei suurenda minu heameelt ja tänulikkust, et sa tulid. Soovi korral võid panustada põrandakella fondi.

Kui prokurör palus Terikul kirjeldada, kuhu teda tema enda arvamuse järgi selle e-kirjaga kutsuti, vastas ta: «Koosviibimisele, mis toimub teatud kuupäeval teatud kohas. Kirja alguses oli mainitud aastavahetust ja sünnipäeva sellele lähedasel ajal. Kui sulle tuleb päevas kümneid kirju, on keeruline mäletada, mis emotsioon mul selle kirjaga oli. Vaatasin ilmselt kalendrist, kas mul on võimalik sinna minna.»

Kuna kutse tuli restorani, siis oli see Teriku sõnul ilmselt mitteformaalsele suhtlemisele suunatud kohtumisele.

«Kutsuja rõhutas aastavahetust ja enda jaoks olulist tähtpäeva ja kuna see oli võimalus ka linna jaoks olulisi teemasid kasutada, siis ma otsustasin seda võimalust kasutada,» ütles Terik ja lisas, et enda mäletamist mööda ei saanud ta lisaks mainitud e-kirjale täiendavaid kutseid sellele üritusele, ei suulisi ega kirjalikke.

«Ma ei mäleta, et oleksin sinna Mailisele lilli viinud, aga tõsikindlalt seda väita ei saa. Mis puudutav põrandakella fondi, siis jah, ma arvan, et ma panustasin sinna,» ütles Terik.

Milles prokuratuur Mailis Repsi süüdistab?

Mailis Reps pani toime omastamise, kuna andis ministrina ministeeriumi töötajatele korraldusi oma lastega seotud ülesannete täitmiseks.

Reps kasutas ministeeriumi kütusekaarti ebaseaduslikult ja kattis ministeeriumi ruumides oma sünnipäeva pidamisega seotud kulutused ministeeriumi rahast.

Reps pani toime kelmuse, viies koju ministeeriumi kohvimasina.

Ministeerium tasus Repsi perekonnaliikme lennukulud, maksis vabaajaüritusega seotud transpordi ja majutuse ning Repsi restoranis Mon Repos tähistatud juubelisünnipäeva eest. ​

Süüdistuse kohaselt kattis Mailis Reps ministeeriumi vahenditest isiklikke kulutusi umbes 7500 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles