Helme blokeeris riigikogu juhatuses Mihkelsoni välislähetuse (62)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu aseesimees Martin Helme (EKRE) ei andnud parlamendi juhatuses heakskiitu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni (RE) välislähetusele. Patiseisu peab lahendama riigikogu täiskogu.

Helme kirjutas Facebookis, et kuigi riigikogu liikmete välislähetused on tavaliselt puhas formaalsus («vaidlusi reeglina ei teki, pigem hoiame silma peal, et vajalikud dokumendid on korras ja tegevus toimub eelarve piires»), siis Mihkelsoni välislähetuse soovile tõmbas ta kriipsu peale.

«Alguses väliskomisjoni rahaga, kui selle ära blokeerisin, siis oma kuluhüvitistega. Ma ei ole nõus. Ma ei ole nõus, et Mihkelson käib ükskõik kus, olles lähetatud riigikogu poolt, esindades Eesti riiki ja riigikogu. Oma palga eest, palun, sõida palju tahad, ehki loodan, et võimalikult varsti ei pea eesti maksumaksja talle ka enam palka maksma,» kirjutas Helme Facebookis.

Ratas: küsimust peab arutama täiskogu

Riigikogu esimehe Jüri Ratase (KE) sõnul oli Helme otsus juriidiliselt korrektne. «Riigikogu juhatus teeb kõiki otsuseid konsensuslikult. Ja kui konsensust ei ole ükskõik, mis otsuses, sealhulgas välislähetuses, siis seda otsust ei sünni.»

Sisulise poole pealt on Ratase sõnul väga keeruline mõista, kui väliskomisjoni esimees ei käi välislähetusel. «See on tema oluline töö osa. Kolmas aspekt on, mis on väliskomisjoni eelarveline olukord. Ka seda tuleb kaaluda.»

Keskerakonna esimees Jüri Ratas.
Keskerakonna esimees Jüri Ratas. Foto: Elmo Riig

Ratas lisas: «Aga, et see oleks mustvalge ja kõik ära blokeerida... Siis on väliskomisjoni esimehel võimatu tööd teha.»

Lisaks Ratasele ja Helmele riigikogu juhatusse kuuluv Helir-Valdor Seeder (Isamaa) oli sel nädalal välislähetusel Ukrainas. Kui riigikogu juhatus konsensust ei leia, siis patiseisu lahendamiseks saab erimeelsused – ka Mihkelsoni välislähetused – tuua suurde saali hääletusele. See nädal oli riigikogus istungitevaba, seega tuleb küsimus arutlusele järgmisel nädalal.

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles